„O catastrofă umanitară”. Tot mai multe avertismente și temeri privind o ofensivă israeliană în Rafah, ultimul refugiu al palestinienilor

Adrian Sirbu

Comunitatea internațională este tot mai îngrijorată după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut armatei sale un „plan combinat” de evacuare a civililor din Rafah şi de „distrugere” a Hamas, transmit BBC și CNN. Orașul din sudul Fâşiei Gazei, la granița cu Egiptul, oferă adăpost pentru circa 1,3 milioane de palestinieni refugiați din calea războiului, iar o ofensivă israeliană ridică temeri că ar duce la o baie de sânge.

Peste 27.900 de oameni au fost uciși și cel puțin 67.000 au fost răniți de când Israelul bombardează Fâșia Gaza, ca urmare a atacului Hamas pe 7 octombrie 2023, când gruparea a ucis circa 1.200 de israelieni, potrivit bilanțului Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Peste jumătate din populaţia de 2,3 milioane a Gazei a căutat refugiu în Rafah, una din puținele regiuni care nu au fost încă vizate de o ofensivă terestră israeliană. Premierul israelian a cerut acum armatei să pregătească o invazie în zonă.

Este imposibil de realizat obiectivul războiului fără eliminarea Hamas și lăsând patru batalioane Hamas în Rafah. Este clar că activitatea intensă din Rafah necesită ca civilii să evacueze zonele de luptă”, a transmis vineri, 9 februarie, biroul lui Netanyahu.

Pe fondul instrucțiunilor date de Netanyahu, oamenii nu mai au unde să meargă, iar tot mai multe țări avertizează Israelul să nu invadeze Rafah.

Organizația Națiunilor Unite este „extrem de îngrijorată de soarta civililor din Rafah”, a declarat vineri, 9 februarie, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, citată de CNN.

Planurile Israelului pentru Rafah au atras critici neobișnuit de acerbe din partea SUA, cel mai important aliat al statului evreu. Președintele american Joe Biden a descris răspunsul militar al Israelului în Gaza ca fiind „exagerat” și a spus că este în căutare de o „pauză susținută” în luptă.