O rachetă trasă din Gaza ar fi lovit o bază israeliană unde ar fi depozitate focoase nucleare

Ala Găină

O rachetă lansată cel mai probabil de militanţii Hamas în timpul atacului lor din 7 octombrie asupra Israelului a lovit o bază militară israeliană unde, potrivit experţilor, s-ar afla multe dintre rachetele cu capacitate nucleară ale ţării, potrivit unei analize vizuale a urmărilor atacului realizată de The New York Times, potrivit News.ro.

Deşi rachetele în sine nu au fost lovite, impactul loviturii de la baza Sdot Micha din centrul Israelului a declanşat un incendiu care s-a apropiat de depozitele cu rachete şi alte arme sensibile. Israelul nu a recunoscut niciodată existenţa arsenalului său nuclear, deşi avertizori de integritate israelieni, oficialii americani şi analiştii de imagini din satelit sunt cu toţii de acord că ţara deţine cel puţin un număr mic de arme nucleare.

Hans Kristensen, director al proiectului de informaţii nucleare al Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani, a declarat pentru The New York Times că estimează că cel mai probabil există între 25 şi 50 de lansatoare de rachete de top Jericho (Ierihon), cu capacitate nucleară, la bază. Potrivit experţilor şi documentelor declasificate ale guvernului american, rachetele Jericho ale Israelului sunt echipate pentru a transporta focoase nucleare.

Cel mai probabil, aceste focoase sunt păstrate într-o locaţie separată, departe de bază şi, prin urmare, nu au fost ameninţate în timpul atacului, a declarat dl Kristensen, care a studiat baza.

Potrivit unei baze de date a Universităţii din Maryland care urmăreşte atacurile asupra instalaţiilor nucleare, în trecut au existat doar cinci atacuri cunoscute în întreaga lume asupra unor baze cu arme nucleare. Dar, din cauza secretomaniei inerente ce înconjoară armele nucleare, este posibil ca numărul exact să nu fie niciodată cunoscut public. Cu toate acestea, Gary Ackerman, unul dintre cercetătorii care au creat baza de date, a declarat că atacul din 7 octombrie a fost unic. „Nu este ceva ce se întâmplă în fiecare zi”, a spus el.