Noaptea și gerul au blocat operațiunile de salvare în Turcia și Siria. Numărul morților se apropie de 5.000

Redacția Liber TV

Aproape 5.000 de oameni au murit, în Turcia și Siria, în urma celor două cutremure devastatoare produse luni, la distanță de 9 ore unul de altul, în regiuni relativ apropiate. Temperaturile extrem de scăzute, zăpada și ploaia au împiedicat eforturile de căutare a supraviețuitorilor în timpul nopții în Turcia, în timp ce cei aflați sub dărâmături strigă după ajutor. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul victimelor ar putea depăși 20.000.

În Turcia, în zona afectată de cutremure, oamenii au petrecut noaptea sub cerul liber, în condițiile în care zona se află sub avertizare meteo de vreme rea. A plouat, după care temperaturile au scăzut până la limita înghețului. Copiii flămânzi, în picioarele goale, se încălzesc lângă foc, în timp ce părinții încearcă să-și păstreze cumpătul sub șocul tragediei.

Bărbat: „Casele noastre au fost avariate, nu putem intra. Nu am mâncat nimic, copiilor noștri le este tare foame. Dumnezeu să ne apere pe toți! Abia am scăpat din casă. Avem patru copii și am ieșit cu ei în ultimul moment. Cred că sunt mai mulți oameni prinși înăuntru. A fost un dezastru imens. Situația noastră este foarte proastă aici, nu avem apă, nici mâncare, suntem într-o stare jalnică.”

Femeie: „Înghețam, ne udăm. Nu avem unde să mergem, unde să stăm. Doamne, nici măcar un pat nu avem!”

Cutremurul de magnitudine 7,8 produs în Turcia a fost urmat de cel puţin 100 de replici cu magnitudinea de 4,0 sau mai mare, a transmis Serviciul Geologic al Statelor Unite, citat de CNN. Pe măsură ce trece timpul de la producerea cutremurului inițial, frecvenţa şi magnitudinea replicilor tind să scadă.

Cu toate acestea, replicile de peste 5,0 – 6,0 sunt încă posibile, astfel că crește riscul de deteriorare suplimentară a clădirilor deja compromise de cutremurul iniţial. Acest lucru aduce o ameninţare continuă pentru echipele de salvare şi supravieţuitori.

Replicile se întind pe o distanţă de peste 300 de kilometri de-a lungul zonei de falie care s-a rupt în sudul Turciei, orientată de la sud-vest la nord-est şi care se întinde de la graniţa cu Siria până în provincia Malatya.