Olaf Scholz şi ţările nordice solicită mai mult ajutor pentru Ucraina. Cancelarul german speră că şi alte ţări vor urma exemplul Germaniei şi vor furniza sisteme Patriot Kievului

Adrian Sirbu

Cancelarul german Olaf Scholz şi omologii săi nordici, cu care s-a întâlnit luni în Suedia, au cerut creşterea urgentă a ajutorului pentru Ucraina, care se confruntă cu un nou asalt rusesc în nord-est, în regiunea Harkov, relatează Le Monde.

„Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a declarat cancelarul într-o conferinţă de presă susţinută la Stockholm. Germania, care a anunţat în aprilie că trimite un sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, îşi îndeamnă aliaţii europeni să îi urmeze exemplul.

România este una dintre ţările europene care au sisteme Patriot, iar preşedintele Klaus Iohannis a declarat recent că este dispus să discute pe această temă.

Berlinul speră că şi alte ţări europene vor urma exemplul, pentru că Ucraina are nevoie de mai multe muniţii, tancuri şi sisteme de apărare antiaeriană, a declarat cancelarul. „Trebuie să facem mai mult. Este foarte important ca dezbaterea să nu se oprească aici, ci să se ia decizii reale în întreaga Europă”, a insistat Scholz.

Ucraina face presiuni asupra aliaţilor săi occidentali pentru a-i trimite sisteme de apărare aeriană, în special Patriot, care sunt deosebit de eficiente în interceptarea rachetelor balistice. Mai multe ţări europene, inclusiv Olanda, dispun de acest sistem.

„Principalul motiv al pierderilor suferite de Ucraina în prezent este lipsa de apărare aeriană, iar noi avem sistemele. Dacă am avea o singură dorinţă, aceasta ar fi să livrăm sistemele de apărare aeriană cât mai curând posibil”, a pledat şi premierul danez, Mette Frederiksen, adăugând: „Trebuie să simţim cu toţii urgenţa situaţiei”.

Liderii nordici şi cancelarul german urmau să discute despre sprijinul acordat Ucrainei în cadrul unui dineu, luni seara. Ţările nordice şi Germania s-au numărat printre cei mai mari susţinători ai Ucrainei de la invazia rusă din februarie 2022, Berlinul fiind al doilea cel mai mare donator din lume (14,5 miliarde de euro în total), potrivit Institutului Kiel.