Orban spune că Ucraina e un „protectorat” al Occidentului și că ar trebui să negocieze pacea cu Rusia: „Nu poate câștiga, e realitatea”

Adrian Sirbu

Viktor Orban: Occidentul este la un pas de a-și trimite armata în Ucraina. Această declarație a fost făcută la o întâlnire a partidului său Fidesz.

Astăzi la Bruxelles există o majoritate pro-război. Europa este în război, iar politica este dominată de logica războiului. Văd pregătiri pentru război din toată lumea și din toate părțile. Secretarul general NATO vrea să creeze o misiune NATO ucraineană. Liderii europeni sunt deja atrași în război, eu vorbesc cu ei, îi aud, ei văd războiul ca pe propriul lor război”, a spus el.

Potrivit lui Orban, Occidentul trimite bani și arme, dar situația nu se îmbunătățește, așa că este foarte probabilă opțiunea de a trimite trupe occidentale pentru a se apăra de o invazie rusă:

Suntem la un pas de Occident să trimită trupe în Ucraina Acesta este un vârtej de război care ar putea trage Europa în abis, ceea ce face este o tentație.

El a adăugat că nu vrea ca Ungaria să „devină din nou o jucărie a marilor puteri”.

Viktor Orban a afirmat că Ungaria nu vrea să mai aibă o graniţă comună cu Rusia, aşa cum a avut în perioada sovietică, şi „recunoaşte drepturile şi independenţa Ucrainei”. Așa cum o face frecvent, Orban a încercat să dea declarații de fațadă pentru partenerii europeni, dar fără să-l supere pe prietenul său, Putin, și pe regimul său criminal – el a spus că invazia rusească împotriva Ucrainei a încălcat toate tratatele internaţionale şi valorile comune respectate.

Orban susține, însă, că Ucraina „este, în prezent, un protectorat al Occidentului” și că aceasta „nu ar supraviețui” în absența sprijinului financiar și cu armament din partea Vestului. „Ucraina nu mai este o țară independentă”, a continuat liderul de la Budapesta.

Orban a mai spus că guvernul ungar nu a vrut să renunţe la buna cooperare economică între Ungaria şi regimul criminal de la Kremlin, argumentând că războiul dintre Rusia şi Ucraina „nu este războiul Ungariei”. „Ucrainenii vor să-şi apere ţara, este decizia lor”, a declarat premierul guvernului Ungariei.