Palmă dată Rusiei. Ucraina sărbătorește Crăciunul la 25 decembrie, pentru prima oară în ultimul secol

Adrian Sirbu

Ucrainenii urmează să sărbătorească Crăciunul luni, la 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie, după rit vechi, odată cu Rusia, pentru prima dată din 1917, o decizie simbolică prin care Volodimir Zelenski s-a distanţat într-o ţară aflată în război cu Moscova, transmite HotNews.ro.

În vară, când toate privirile erau aţintite asupra contraofensivei, preşedintele Volodimir Zelnski a obţinut adoptarea unei legi prin care Crăciunul se sărbătoreşte la 25 decembrie şi nu la 7 ianuarie, una dintre dintr-o srie de măsuri prin care Kievul s-a distanţat de Moscova, scrie News.ro.

Poporul ucrainean a fost supus mult timp ideologiei ruse în aproape toate domeniile vieţii, inclusiv calendarul iulian şi sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie”, se arăta în preambulul legii adoptate de deputaţi.

Însă „lupta (…) rodnică pentru propria identitatea contribuie la conştientizarea şi dorinţa fiecărui ucrainean de a-şi trăi propria viaţă, cu propriile tradiţii, propriile sărbători”, potrivit acestiui text.

Această lege ilustrează totodată prăpastia dintre bisericile de la Kiev şi Moscova, de mai mulţi ani, adâncită de invazia rusă, lansată la 22 februarie 2022.

Biserica Ortodoxă ucraineană, aflată timp de secole sub tutela religioasă a Rusiei, s-a declarat autocefală şi independentă faţă de Patriarhia de la Moscova în 2019.

În Ajunul Crăciunului, ucrainenii au tradiţia de a mânca 12 feluri de mâncare fără carne, inclusiv „kutia”, un desert de boabe de grâu fierte, miere, stafide, nuci şi mac.