Papa Francisc îndeamnă Ucraina să ridice steagul alb și să negocieze cu Rusia sfârșitul războiului

Adrian Sirbu

Papa Francisc a declarat într-un interviu că Ucraina ar trebui să aibă ceea ce el a numit curajul „steagului alb” şi să negocieze sfârşitul războiului cu Rusia care a izbucnit după invazia la scară largă a Moscovei, care a rupt teritorii întregi din Ucraina.

Declarațiile lui vin pe fondul cererilor repetate de sprijin ale Kievului pentru partenerii săi occidentali. Ucraina are nevoie de armament și muniție pentru a ține frontul  în fața asalturilor armatei ruse.

În interviul pentru postul elveţian RSI, realizat cu mai mult timp în urmă, Papa Francisc a fost întrebat care este poziţia sa cu privire la dezbaterea între cei care spun că Ucraina ar trebui să renunţe, deoarece nu a fost capabilă să respingă forţele ruseşti, şi cei care spun că făcând acest lucru ar legitima acţiunile părţii celei mai puternice. Cel care l-a intervievat pe papă a folosit termenul „steag alb” în întrebare.

„Este o interpretare, este adevărat”, a spus Francisc, potrivit unei transcrieri prealabile a interviului şi a unei înregistrări video parţiale puse sâmbătă la dispoziţia Reuters. Interviul urmează să fie difuzat pe 20 martie, în cadrul unui nou program cultural.

Dar cred că cel mai puternic este cel care priveşte situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază”, a continuat Papa Francisc, adăugând că negocierile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaţionale.

Cuvântul negociere este un cuvânt curajos. Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a spus Papa Francisc.

Este pentru prima dată când Papa Francisc foloseşte termeni precum „steag alb” sau „învins” în discuţia despre războiul din Ucraina, deşi a mai vorbit în trecut despre necesitatea negocierilor.

„Se poate simţi ruşine”, a spus Francisc despre negocieri, „dar cu câţi morţi se va sfârşi (războiul)? (Ar trebui) să se negocieze în timp, să se găsească o ţară care poate fi un mediator”, a completat Papa Francisc, menţionând Turcia printre ţările care s-au oferit să facă demersuri în acest sens.

„Să nu vă fie ruşine să negociaţi, înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”, a îndemnat Papa Francisc, care a făcut sute de apeluri pentru ceea ce el numeşte „Ucraina martiră”. Întrebat dacă este dispus să medieze, Papa Francisc a răspuns: „Sunt aici”.