Parlamentul din Georgia a adoptat definitiv legea „agenților străini”, după „model rusesc”

Adrian Sirbu

Parlamentul Georgiei nu a ținut cont de remarcile motivate ale președintei Salome Zurabișvili, trecând peste veto-ul acesteia și aprobând în cele din urmă legea privind „agenții străini”. 84 de deputați au votat în favoarea trecerii peste veto-ul președintei, iar 4 deputați au votat împotrivă, scrie ekhokavkaza.com.

Conform procedurii, președintele Parlamentului își va pune semnătura în aceste zile. De câteva luni se discuta despre această lege, despre care opoziția spune că este făcută „după modelul rusesc”, iar președinta țării, Salome Zourabichvili, chiar și-a activat dreptul de veto, numai că ea nu are prea multă putere decizie.

În stradă, oamenii au protestat zile în șir, iar unele protete au fost chiar violente. Drept urmare, forțele de ordine au fost mobilizate din timp.

În fața Parlamentului, protestatarii au scandat și continuă să scandeze „Rușilor!” și „Sclavilor!”

Nici parlamentarii nu au putut părăsi clădirea, motiv pentru care Ministerul de Interne a făcut apel la populație să elibereze calea.

Președintele Parlamentului georgian, Salva Papuașvili, care este membru al partidului Visul georgian, aflat la putere, a trimis o motivare pentru liderii europeni. El explică de ce a fost luată această lege.

„Ceea ce continuă să ne frustreze este stigmatizarea acestei legi de către actorii interni şi externi, precum şi tendinţa acestora de a trage concluzii pripite. Sunt convins că timpul va arăta un singur lucru despre Legea privind transparenţa influenţei străine: singurul său scop este menţinerea integrităţii sistemelor politice, economice şi de securitate şi consolidarea rezilienţei Georgiei în faţa ameninţărilor„, se precizează în acea scrisoare.

Legea privind „agenții străini” nu s-a lăsat fără răspunsuri din partea SUA și UE. Autoritățile de la Washington examinează „măsuri” de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind „influența străină”. În același timp, Uniunea Europeană examinează impactul acestei legi asupra statutului de candidat la aderare acordat în decembrie acestei țări din Caucaz.

Fostă republică sovietică, Georgia este oficial candidată la intrarea în Uniunea Europeană din decembrie 2023 și, de asemenea, aspiră să adere la NATO.