Parlamentul European oferă Ucrainei un împrumut macrofinanciar de 5 miliarde de euro

Ala Găină

Deputații europeni au dat undă verde, joi, unui împrumut macrofinanciar de 5 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să-și acopere nevoile acute de finanțare cauzate de invazia Rusiei, informează comunicatul oficial.

Aceasta este cea de-a doua și cea mai mare tranșă din pachetul de sprijin al UE de 9 miliarde de euro, din care 1 miliard de euro a fost deja plătit. Comisia Europeană acordă împrumutul guvernului de la Kiev în condiții extrem de favorabile.

Nevoile de finanțare externă ale Ucrainei au crescut rapid din cauza invaziei rusești; pe lângă pagubele uriașe provocate drumurilor, podurilor, fabricilor, caselor, spitalelor și altor infrastructuri fizice, țara și-a pierdut și accesul la piețele financiare internaționale.

Potrivit Fondului Monetar Internațional, după promisiunile de sprijin financiar bilateral și multilateral, rămâne un deficit rezidual de finanțare de 10 miliarde de dolari (9,8 miliarde de euro), transmite caleaeuropeana.ro.

Deblocarea unei părți considerabile din restul împrumutului excepțional va oferi o ușurare suplimentară și semnificativă și va contribui la acoperirea unei părți din acest deficit”, potrivit propunerii semnate de deputați. Împrumutul UE va contribui, de asemenea, potrivit textului, „la sustenabilitatea datoriei publice a Ucrainei și la capacitatea acesteia de a fi, în cele din urmă, în măsură să își ramburseze obligațiile financiare”.

O condiție prealabilă, inclusă în text, pentru acordarea asistenței este ca Ucraina să respecte mecanismele democratice eficiente, în ciuda concentrării puterii în timpul războiului în cadrul puterii executive.

Textul, adoptat în cadrul așa-numitei „proceduri de urgență” a Parlamentului, a trecut cu 534 de voturi pentru, 30 împotrivă și 26 de abțineri.

Asistența macrofinanciară este o resursă de urgență, oferită în condiții extrem de avantajoase, pentru țările vecine UE care se confruntă cu dificultăți în a-și plăti facturile. Suma totală a acestor împrumuturi favorabile acordate de UE Ucrainei de la începutul războiului ar putea fi de peste 10 miliarde de euro, dacă întregul pachet va fi confirmat.