Peste 15 poliţişti şi mai mulţi civili, printre care un preot ortodox, au fost ucişi de militanţi înarmaţi în Daghestan, în sudul Rusiei

Ala Găină

Peste 15 poliţişti şi mai mulţi civili, printre care un preot ortodox, au fost ucişi duminică de militanţi înarmaţi în Daghestan, în sudul Rusiei, a anunţat guvernatorul regiunii, Serghei Melikov, într-o declaraţie video la începutul zilei de luni, potrivit AP.

Bărbaţii înarmaţi au deschis focul asupra a două biserici ortodoxe, unei sinagogi şi unui post de poliţie din două oraşe, potrivit autorităţilor.

Comitetul Naţional Antiterorist al Rusiei a descris ca fiind acte teroriste atacurile din regiunea predominant musulmană cu un istoric de insurecţie armată.

Luni, marţi şi miercuri au fost decretate zile de doliu în regiune.

Ministerul de Interne din Daghestan a declarat că un grup de bărbaţi înarmaţi a tras asupra unei sinagogi şi a unei biserici din oraşul Derbent, situat pe malul Mării Caspice. Atât biserica, cât şi sinagoga au luat foc, potrivit presei de stat. Aproape simultan, au apărut informaţii despre un atac asupra unei biserici şi a unui post de poliţie rutieră din capitala Daghestanului, Mahacikala.

Autorităţile au anunţat o operaţiune antiteroristă în regiune. Comitetul antiterorist a declarat că cinci bărbaţi înarmaţi au fost „eliminaţi”. Guvernatorul a declarat că şase „bandiţi” au fost „lichidaţi”. Încă nu se ştie câţi militanţi au fost implicaţi în atacuri.

Autorităţile au lansat o anchetă penală sub acuzaţia de act terorist.

Agenţia rusă Tass a citat surse din cadrul forţelor de ordine care au declarat că un oficial din Daghestan a fost reţinut pentru implicarea fiilor săi în atacuri.

Melikov a precizat că situaţia din regiune se află sub controlul forţelor de ordine şi al autorităţilor locale şi a promis că ancheta privind atacurile va continua până când vor fi descoperite „toate celulele” militanţilor.

El a afirmat, fără a furniza dovezi, că atacurile ar fi putut fi pregătite din străinătate şi a făcut referire la ceea ce Kremlinul numeşte „operaţiunea militară specială” din Ucraina, într-o încercare aparentă de a lega atacurile de aceasta.

În martie, bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra unei mulţimi într-o sală de concerte din suburbia Moscovei, ucigând 145 de persoane. O filială a grupării Stat Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac, dar oficialii ruşi au încercat, de asemenea, să facă legătura între Ucraina şi atac, fără a furniza nicio dovadă. Kievul a negat cu vehemenţă orice implicare.