Pisaniile lui Ștefan cel Mare, dispărute din muzeul din Herson, au fost găsite. Ar putea fi aduse în România

Ala Găină

Pisaniile lui Ştefan cel Mare, a căror dispariție de la muzeul din Herson fusese anunțată de autoritățile române și ucrainene la începutul lunii noiembrie, au fost găsite în Herson, însă toate icoanele aflate în muzeul din oraşul ucrainean „au fost furate de agresorul rus”, a anunțat luni ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

„Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română. În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată.

Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina…

Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm„, a scris pe Facebook ministrul Culturii, care a postat și o fotografie cu artefactele.

În 4 noiembrie, ministrul Culturii a declarat pentru Digi24.ro că îl va suna pe omologul său din Ucraina, pentru a găsi o soluție pentru salvarea Pisaniilor lui Ștefan cel Mare, despre care se crede că ar fi fost furate de soldații lui Putin în timpul evacuării din Herson.

„Noi am făcut un task force imediat ce a început războiul pentru a stabili cum să scoatem din Ucraina bunuri de patrimoniu în cazul în care partea ucraineană ar fi solicitat”, explica ministrul Culturii.

El preciza că România are multe bunuri de patrimoniu comun pe teritoriul ucrainean și că pentru obiecte de mare însemnătate pentru istoria românilor, așa cum sunt Pisaniile lui Ștefan cel Mare, oficialii români vor depune toate eforturile să fie recuperate, dacă acest lucru este posibil.

Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei, susținuse anterior că pisaniile lui Ștefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson și duse în Crimeea de către armata lui Putin. Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă care atestă evenimente de pe zidurile cetății, spune Popescu.