Premierul Poloniei, Donald Tusk, în vizită în Ucraina. Se va întâlni cu Volodimir Zelenski

Adrian Sirbu

Premierul polonez Donald Tusk a început luni dimineaţă o vizită la Kiev, în Ucraina, a anunţat serviciul său de presă, comunică AFP, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Este prima sa vizită în ţara vecină, care luptă împotriva invaziei ruse.

„La 22 ianuarie, prim-ministrul Donald Tusk s-a deplasat la Kiev. Şeful guvernului polonez se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu premierul Denis Şmigal”, conform unui comunicat oficial.

Imagini cu Tusk coborând din tren au fost ataşate la acest mesaj transmis prin email, precizează AFP. Într-o declaraţie recentă, Tusk a spus că pregăteşte o vizită la Kiev, fără a specifica data exactă, din motive de securitate.

Fostul preşedinte al Consiliului European, care a preluat funcţia de şef al guvernului de la Varşovia la 13 decembrie, a subliniat că situaţia din Ucraina şi din prima linie a frontului este „problema numărul unu pentru securitatea poloneză”.

„Alte probleme trebuie, de asemenea, abordate, inclusiv cele legate de interesele transportatorilor polonezi, aşa că sunt lucruri de discutat la Kiev”, a adăugat el.

Transportatorii polonezi, care blochează graniţa cu Ucraina din noiembrie pentru a denunţa concurenţa neloială din partea Kievului, şi-au suspendat protestul săptămâna trecută, în aşteptarea rezultatelor discuţiilor dintre noul guvern de la Kiev şi Bruxelles şi a măsurilor pregătite de noua coaliţie de guvernământ.