doi lideri de stat vorbind

Președintele Franței, declarații îndrăznețe la întâlnirea cu Putin

Ariadna Bulat

Alături de Putin, Macron a acuzat presa rusă de propagandă mincinoasă la adresa sa în timpul campaniei electorale.

De asemenea, a amenințat regimul sirian, susținut de Moscova, cu o ripostă în cazul în care mai folosește arme chimice.

Aproximativ trei ore cei doi lideri au discutat în spatele ușilor închise și fără nici un consilier. În declarațiile comune însă președintele francez a lansat mai multe săgeți către liderul rus.

Emmanuel Macron: „Utilizarea de arme chimice, indiferent de către cine, va fi urmată de represalii și de o ripostă imediată. Cel puțin din partea noastră.”

Macron a declarat acest lucru după ce, luna trecută, Statele Unite au bombardat o bază siriană în replica unui atac chimic, iar rușii, care îl susțin pe Bashar al-Assad, n-au fost deloc încântați. Macron n-a spus însă precis ce soartă îi vede lui Bashar al-Assad.

Vladimir Putin: „Ce este important e că azi, în cursul discuțiilor, am constatat că vedem multe lucruri în același fel, de pe aceeași poziție, deți există câteva diferențe.”

Macron a acuzat două instituții de presă finanțate de Kremlin de propagandă mincinoasă: „Russia Today și Sputnik nu s-au comportat ca instituții de presă și jurnaliști, ci ca niște organe de influență și propagandă, de propagandă mincinoasă, nici mai mult, nici mai puțin.”

Președintele Franței a mai zis că urmărește cu atenție subiecte incomode pentru Moscova, precum drepturile homosexualilor sau piedicile puse organizațiilor non-guvernamentale.