Președintele Franței, întâlnire cu Ursula von der Leyen pe tema crizei din agricultură, după ce fermierii francezi au continuat protestele, blocând autostrăzi care leagă Parisul de restul țării
Sunt proteste ale fermierilor în toată Europa. Cea mai tensionată situație este în Franța, unde fermierii au intrat în cea de-a treia săptămână de acțiuni de protest. S-au înmulțit cazurile în care au vandalizat camioanele cu produse agricole venite de peste granițe. Protestatarii au început de ieri să blocheze rutele de acces către capitală. Aseară a avut loc o întâlnire între reprezentanții manifestanților și cei ai Guvernului.
Astăzi preşedintele francez Emmanuel Macron va avea o întrevedere la Bruxelles cu preşedinta Comisiei Europene pentru a discuta despre criza din agricultură şi măsurile de sprijin pe care fermierii le cer la nivelul Uniunii Europene.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, discută astăzi la Bruxelles cu Ursula von der Leyen despre revendicările fermierilor care au amenințat în repetate rânduri că vor asedia Parisul. Agricultorii sunt nemulțumiți de birocrație și de politicile de mediu care spun că îi împiedică să facă față concurenței. Zilele trecute, au atacat camioane care transportau marfă străină și le-au distrus încărcătura. Premierul Gabriel Attal s-a întâlnit cu mai mulți lideri de sindicat. Discuția a durat mai bine de 3 ore, iar un purtător de cuvânt a anunțat că vor fi luate noi măsuri ca să pună capăt protestelor.
Ieri după-amiază, fermierii francezi au început să blocheze cu tractoarele două autostrăzi care fac legătura cu Parisul: A13 în nord-vestul capitalei Franţei şi A4 în est.
Guvernul francez a mobilizat peste 10.000 de forțe de ordine ca să țină situația sub control. Aeroporturile vor rămâne deschise, a anunțat președintele. Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor externe din România a emis o atenționare de călătorie referitoare la posibile blocaje în capitala Franței.
Fermierii din Belgia și Germania s-au alăturat protestelor din Uniunea Europeană, nemulţumiţi de restricţiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu ale UE, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene, de creşterile de accize la combustibil și de eliminarea unor subvenţii.