Președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe au murit într-un accident de elicopter

Adrian Sirbu

Președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe au murit într-un accident de elicopter produs duminică, anunță presa de stat din Iran. Guvernul iranian a convocat luni o „întâlnire de urgență”. Operațiunile de căutare a elicopterului prăbușit au durat toată noaptea.

Dimineață au apărut imagini cu epava complet arsă, în zona de munte de la granița cu Azerbaidjanul. Elicopterul în care se afla președintele Raisi era un model fabricat în Statele Unite și care nu a mai putut fi importat în Iran după 1979.

Agenția de presă de stat IRNA spune că la bord se aflau și ayatollahul Mohammad Ali Al-e Hashem, imamul din orașul Tabriz, și generalul Malek Rahmati, guvernatorul provinciei iraniene Azerbaidjanul de Est.

Comandantul unității de pază și protecție a președintelui, Sardar Seyed Mehdi Mousavi, a murit și el. În elicopter mai erau bodyguarzi și membri ai echipajulului, ale căror nume nu au fost făcute publice, potrivit BBC.

Vremea ar fi jucat un rol cheie în prăbușirea elicopterului în care au murit președintele Iranului Ebrahim Raisi, a declarat analistul militar Cedric Leighton pentru CNN. „Ai ceață, ai ploaie, ai temperaturi scăzute”, a spus Leighton.

Cu temperaturi sub 10 grade Celsius, există posibilitatea la altitudini mai mari ca rotorul să înghețe. Există o posibilitate de defecțiune a motorului”, a afirmat el. Leighton a adăugat că întreținerea aeronavei ar fi jucat, de asemenea, un rol, în contextul în care, sub impactul sancțiunilor, Iranul a folosit echipamente vechi pentru a-și transporta liderii la nivel înalt.

Celălalt factor în acest lucru ar fi întreținerea – dacă elicopterul a fost sau nu întreținut corespunzător.”