Președintele Klaus Iohannis salută decizia guvernului de la Kiev prin care acceptă că populația de naționalitate română nu vorbește limba ”moldovenească”, ci limba română

Ala Găină

Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri seară, pe platforma de socializare ”X”, fostă Twitter, că salută decizia guvernului Ucrainean prin care acceptă că populația de naționalitate română nu vorbește limba ”moldovenească”, ci limba română.

„Salut pasul făcut astăzi de guvern în implementarea înțelegerii privind problema așa-numitei limbi artificiale „moldovenești”, la care am ajuns cu Președintele Ucrainei săptămâna trecută la București. pas important pentru construirea unui parteneriat strategic puternic între România și Ucraina”, a scris președintele Iohannis.

Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este limba română, nu limba moldovenească, a declarat, miercuri, la Kiev, premierul Marcel Ciolacu. Măsura a fost adoptată în contextul obligaţiei îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităţilor naţionale. Șeful Executivului român s-a referit și la drepturile preoților ortodocși din comunitatea românească din Ucraina, care au dreptul de a oficia slujbele în limba română.