Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, efectuează o vizită oficială în Polonia

Ala Găină

Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, a sosit, miercuri, în Polonia, unde urmează să aibă o întâlnire cu omologul său polonez, Andrzej Duda. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Ucrainei, Serhi Nikiforov, șeful statului ucrainean se va întâlni cu președintele și cu premierul Poloniei, cu reprezentanți ai mediului de afaceri, cu parlamentari, primari ai orașelor de graniță, salvatori și voluntari.

Aceasta este prima vizită oficială a lui Volodimir Zelenski în Polonia, de la începutul invaziei ruse la scară. După declanșarea războiului, Zelenski a fost de mai multe ori în țara vecină, însă doar în tranzit, în timpul călătoriilor internaționale.

Vizita de o zi a președintelui Zelenski și a soției sale, Olena, va începe cu o primire oficială la Palatul Prezidențial din Varșovia. După aceea, Volodimir Zelenski și omologul său polonez, Andrzej Duda, vor discuta tête-à-tête, iar apoi va avea loc o întâlnire a delegațiilor oficiale, care, de asemenea, vor purta discuții.

„Este vorba despre chestiuni istorice. Ceea ce este foarte important pentru Polonia, pentru polonezi în contextul memoriei istorice și al respectării acesteia”, a explicat șeful Biroului pentru Politică Internațională al președintelui polonez, Marcin Przydacz.

Se preconizează că Volodimir Zelenski și Andrzej Duda vor oferi detalii despre convorbirile purtate în cadrul unei conferințe comune de presă. De asemenea, în timpul vizitei lui Zelenski la Varșovia, vor fi semnate acorduri între Ucraina și Polonia.

Președintele ucrainean se va întâlni și cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki. Discuțiile cu șeful executivului de la Varșovia se vor referi la situația de pe front și la cooperarea bilaterală, în special la extinderea infrastructurii de frontieră și exportul de cereale din Ucraina.

La ora 19:00, la Castelul Regal, va avea loc un discurs public al președinților Poloniei și Ucrainei. Potrivit presei poloneze, partea ucraineană a dorit să organizeze un astfel de eveniment, iar Andrzej Duda a fost de acord. Totuși, din motive de securitate, un număr restrâns de persoane vor participa la discursul pe care îl vor susține cei doi președinți. În Piața Castelului din Varșovia, au fost instalate ecrane de mari dimensiuni, unde ucrainenii și polonezii vor putea urmări discursurile lui Zelenski și Duda.