Preţurile petrolului au crescut puternic luni, din cauza conflictelor geopolitice şi a vremii nefavorabile

Adrian Sirbu

Contractele futures pentru ţiţeiul din Statele Unite au crescut luni cu aproximativ 3%, în condiţiile în care traderii au observat o reducere a ofertei de petrol din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu şi Ucraina şi a vremii extrem de rece din America de Nord, în timp ce optimismul de pe bursa din SUA a semnalat creşterea cererii pe viitor, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent cu livrare în martie au crescut cu 1,83 dolari, sau cu 1,83%, până la 80,40 dolari pe baril.

Contractul futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA, pentru livrare în februarie, a crescut cu 2,14 dolari, sau 2,92%, la 75,55 dolari pe baril, contractul urmând să expire luni.

Cel mai activ contract WTI, pentru martie ,a crescut cu 1,99 dolari, la 75,24 dolari.

Vremea rece severă în SUA limitează producţia de ţiţei în Dakota de Nord, al treilea stat mare producător de petrol, şi împiedică producţia în alte state, în timp ce o bursă puternică indică o cerere mai mare, în loc de o posibilă recesiune economică, a spus Flynn, care a adăugat că pesimismul cu privire la economie dispare.