Prima navă cu cereale din Ucraina a ajuns în portul Turciei

Ala Găină

Prima navă cu cereale la bord care a părăsit porturile ucrainene în timp de război a ancorat în siguranță în largul coastei Turciei, marți. În același timp, un înalt oficial a declarat că Ankara se așteaptă ca zilnic câte o navă cu cereale să plece din Ucraina atâta timp cât acordul de export este valabil, notează Reuters.

Prima navă, Razoni, care transporta 26.527 de tone de porumb spre Liban, a ancorat lângă intrarea în Bosfor din Marea Neagră, marți, în jurul orei 18:00, la aproximativ 36 de ore după plecarea din portul Ucrainei Odesa.

O delegație a Centrului Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, unde lucrează personal rus, ucrainean, turc și ONU, este așteptată să inspecteze nava miercuri la 07:00, potrivit Ministerului Apărării din Turcia.

Navigarea a fost posibilă după ce Ankara și Națiunile Unite au negociat luna trecută un acord de export de cereale și îngrășăminte între Moscova și Kiev – o înțelegere diplomatică rară într-un conflict care trecut în război.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric a spus că în cele trei porturi ucrainene vizate în acordul de export erau aproximativ 27 de nave care „stăteau de mult timp în port cu mărfuri,… cu contracte semnate, gata de plecare”.

Exporturile de la unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume sunt menite să ajute la atenuarea crizei alimentare globale .

„Planul este ca în fiecare zi să pornească o nouă navă”, a declarat un înalt oficial turc pentru Reuters, referindu-se la Odesa și la celelalte două porturi ucrainene vizate în acord.

Oficialul, care a cerut să rămână anonim, a adăugat că plecarea Razoni a fost amânată cu câteva zile de „probleme tehnice” care sunt acum rezolvate, iar Turcia, membru NATO, se aștepta ca coridorul de trecere în siguranță să funcționeze bine.

Ca parte a acordului, cele patru părți monitorizează transporturile și efectuează inspecții de la JCC din Istanbul, care se află pe strâmtoarea Bosfor care leagă Marea Neagră de piețele mondiale.