Primul bilanț privind teatrul bombardat din Mariupol: Cel puțin 300 de morți

Ala Găină

Aproximativ 300 de persoane ar fi murit în urma atacului rusesc asupra Teatrului Dramatic din Mariupol, unde în subsolul clădirii se adăposteau peste 1.000 de oameni, conform informațiilor furnizate vineri de administrația locală. Este primul bilanț oficial al victimelor bombardamentului din 16 martie.

Imobilul era unul dintre principalele adăposturi din orașul asediat Mariupol, fiind lovit de un atac aerian rusesc în 16 martie. Estimările privind numărul de persoane care se adăposteau în teatru au variat între 800 și 1.300.

Informațiile despre amploarea bombardamentului au întârziat să apară din cauză că aproape toate serviciile esențiale din oraș nu au mai funcționat. La fel și rețelele de comunicații.

„Din păcate, începem ziua cu vești proaste. Există informații de la martori oculari că aproximativ 300 de persoane au murit în Teatrul Dramatic din Mariupol în urma bombardamentului. Încă nu vrem să credem această oroare. Încă vrem să credem că toată lumea a reușit să scape. Dar cuvintele celor care se aflau în interiorul clădirii la momentul acestui act terorist spun altceva. Ocupanții știau unde lovesc. Știau care ar putea fi consecințele, iar bombele au căzut pe acest loc”, a anunțat vineri, pe canalul Telegram, Primăria Mariupol.

Imagini din satelit publicate de Maxar Technologies arătau că în fața și în spatele teatrului din Mariupol era scris cu litere mari, pe sol, cuvântul „copii” (дeти).

Mariupol, orașul din sud-estul Ucrainei, port la Marea Azov și care avea aproximativ 450.000 de locuitori înainte de război, a fost continuu sub atacul forțelor ruse, fiind devastat.