Procesul de aderare al Georgiei la Uniunea Europeană a fost suspendat

Ala Găină

Procesul de integrare a Georgiei în Uniunea Europeană a fost suspendat, a declarat ambasadorul UE. Borrell spune că fără schimbarea politicii actualului guvern georgian, mişcarea către aderarea la UE a Georgiei este imposibilă.

„Procesul de integrare a Georgiei în Uniunea Europeană a fost suspendat”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Georgia, Carl Hartzell, în cadrul conferinţei dedicate extinderii UE, desfăşurată la Tbilisi, transmite APA.

El a mai spus că alocarea a 30 de milioane de euro destinată de UE pentru sprijinirea sectorului de apărare al Georgiei a fost amânată pentru o perioadă nedeterminată.

Diplomatul a mai declarat că acestea nu sunt toate măsurile planificate de UE în relaţia cu Georgia: „Vom direcţiona fondurile care au fost alocate guvernului georgian, pentru dezvoltarea societăţii civile şi a mass-mediei din această ţară. S-a ajuns deja la un acord în acest sens.”

Georgiei i s-a acordat statutul de ţară candidată la aderarea la UE în decembrie 2023. UE şi Georgia cooperează pentru a-şi consolida relaţiile politice şi economice, inclusiv prin intermediul Parteneriatului estic, dar poziţia pro rusă a Guvernului şi Parlamentului, prin adoptarea legislaţiei „agenţilor străini, de inspiraţie de la Moscova, a îndepărtat ţara de obiectivul de integrare în UE.

În concluziile sale din 27 iunie 2024, Consiliul European şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la evoluţiile recente din Georgia, în special având în vedere adoptarea legii privind transparenţa influenţei străine. Această lege reprezintă un regres în ceea ce priveşte etapele stabilite în recomandarea Comisiei privind statutul de ţară candidată al Georgiei, conducând de facto la o stopare a procesului de aderare.

În această privinţă, liderii UE au invitat autorităţile georgiene să îşi clarifice intenţiile prin inversarea actualei direcţii de acţiune şi să se asigure că viitoarele alegeri parlamentare din această toamnă sunt libere şi corecte.