De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 12 ore

Protestul transportatorilor români continuă: mai multe șosele sunt blocate

Adrian Sirbu

Crește furia transportatorilor și fermierilor, care continuă protestele pentru a șasea zi la rând. Circa 4.500 de camioane și tractoare sunt scoase în stradă și paralizează intrările în marile orașe din țară. Pe centura Capitalei este o nouă zi de circulație de coșmar. Zeci de camioane și utilaje agricole blochează una din benzile de circulație în zona Afumați. La intrările în orașe poliția face filtre pentru a-i opri pe protestatari, scrie Digi24

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut luni miniştrilor de linie să urgenteze elaborarea actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermierii şi transportatorii care protestează.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, scopul discuţiilor de la Palatul Victoria a fost urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în practică soluţiile convenite de cele două părţi prin procesele-verbale încheiate.

„Membrii Executivului au prezentat modul în care prioritizează aceste proiecte legislative, astfel încât în următoarele şedinţe de Guvern să fie adoptate primele hotărâri de guvern şi ordine de ministru cuprinzând măsurile concrete agreate în sprijinul fermierilor şi al transportatorilor”, se arată în comunicat. De asemenea, s-a discutat despre situaţia verificării în teren a problemelor semnalate de cei care protestează şi întreaga echipă de miniştri sunt dispuşi să continue dialogul civilizat şi raţional, care să contribuie la soluţionarea problemelor legitime reclamate”, mai spune Executivul.

Autoritățile au declarat luni că au fost înregistrate 24 de dosare penale, la nivel național, în urma protestelor fermierilor. De asemenea, au mai adăugat că pe grupurile de WhatsApp au fost postate mesaje care incită la violență. Unele persoane cer ca protestatarii „să ia topoarele și lopețile și să meargă pe jos la Guvern”.

Intrarea în Craiova este blocată de protestatari – fermieri și transportatori. Ei nu au fost lăsați să intre în oraș, așa că au blocat principala intrare în oraș. Acolo sunt cordoane de poliție care îi opresc pe protestatari și îi dirijează pe șoferi spre rute ocolitoare.

Revendicările protestatarilor sunt: 

– Plafonarea RCA la 5.000 lei și suspendarea valabilității poliței când mașina nu este folosită

– Măsuri de fluidizare a traficului în vămi, scutiri de controale

– Toleranță la depășirea greutății

– Modificări la controlul rovignetei, greutății la vamă

– Alocații de hrană și cazare neimpozabile

– Reglementări de concurență loială la transportatori

– Recuperarea unui procent din acciza la combustibil

– Control vamal pentru camioanele ucrainene