Putin ia în derâdere conferința de pace din Elveția: Un circ ciudat. Rusia nu a respins niciodată o soluţionare paşnică în Ucraina

Adrian Sirbu

Rusia nu a respins niciodată o soluţionare paşnică a conflictului ucrainean, dar consideră conferinţa cu tematică ucraineană, organizată în Elveţia fără participarea Rusiei, un „circ ciudat”, i-a transmis preşedintele rus Vladimir Putin omologului său din Belarus, Alexander Lukaşenko, în timpul discuţiilor de la Moscova, conform TASS. Putin a susţinut că Rusia nu a atacat instalaţiile energetice ucrainene în timpul iernii, ”din considerente umanitare”, iar atacurile actuale sunt lansate în contextul ”procesului de demilitarizare”.

Preşedintele rus a calificat drept ”o prostie” afirmaţiile conform cărora Rusia ar putea ataca ţările occidentale, acestea fiind lansate de guverne „pentru a explica şi justifica cheltuielile lor pentru războiul din Ucraina”.

Putin, către Lukașenko: Rusia n-a respins niciodată „soluţia paşnică” în Ucraina. Afirmațiile despre amenințarea rusă sunt o „prostie” Liderul belarus, la rândul său, a vorbit despre prezenţa militară în creştere a Vestului la graniţele ţării sale şi a mulţumit Rusiei pentru asistenţa economică.

Conferinţa din Elveţia „este un fel circ ciudat”, a spus Putin. „Nu am fost invitaţi. Şi ei spun că am respins-o”. „Ei cred că nu avem de ce să fim acolo. Şi, în acelaşi timp, spun că este imposibil să se rezolve ceva fără noi”, a continuat preşedintele rus.

„Ar fi fost amuzant, dacă nu ar fi fost atât de trist”, a conchis el Lukaşenko a răspuns că, în absenţa Rusiei, participanţii la conferinţa cu tematică ucraineană din Elveţia pot conveni doar asupra unei escaladări ulterioare a situaţiei.

Rusia respinge atacurile asupra instalaţiilor sale energetice şi trebuie să riposteze. Mai mult, trupele sale „nu au efectuat nicio lovitură” în timpul iernii din considerente umanitare.

„Nu am vrut să lăsăm instituţiile sociale, spitalele şi aşa mai departe fără alimentare cu energie electrică. Dar după o serie de lovituri asupra instalaţiilor noastre energetice, am fost forţaţi să răspundem”, a declarat Putin. Atacurile asupra instalaţiilor energetice din Ucraina fac parte din procesul de demilitarizare, deoarece afectează direct industria de apărare a ţării, a continuat preşedintele rus.

„În primul rând, presupunem că aşa afectăm industria de apărare a Ucrainei şi o afectăm direct”, a spus Putin. În acelaşi timp, Moscova este gata să negocieze pentru o soluţie paşnică la toate problemele. Lukaşenko a răspuns că Kievul provoacă Moscova să iniţieze astfel de lovituri.