Garda Natțională a lui Putin

Putin își pregătește o forță de 350.000 de militari pentru a înăbuşi opoziţia

Vasile Cojocari

Nou-înfiinţata Gardă Naţională este în perioada de teste, înainte de a interveni pentru a înăbuşi potenţiale tulburări înainte de alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Testele le vor permite celor aproximativ 350.000 de militari să îşi „exerseze pregătirea de a combate activitatea subversivă, formaţiunile teroriste şi pe cele extremiste”, se arată într-un comunicat. Criticii lui Putin se tem, însă, că Garda Naţională va fi folosită pentru a înăbuşi opoziţia.

Majoritatea membrilor Gărzii Naţionale au făcut parte anterior din alte forţe de securitate internă. În unele cazuri, militarii vor avea autorizaţie să deschidă focul asupra mulţimilor de civili, iar presa nu va avea voie să dezvăluie unde se află soldaţii, pentru a „apăra siguranţa trupelor şi familiilor lor”.

Forţa este condusă de Viktor Zolotov, un fost bodyguar şi partener de judo al lui Putin. Unele surse apropiate dosarului au declarat că ministrul de Interne Vladimir Kolokolţev a vrut să demisioneze după înfiinţarea Gărzii, care anulează, practic, atribuţiilor altor forţe de ordine ruse, pentru a le trece în subordinea preşedintelui. 

adevărul.ro