Putin numeşte un economist civil la conducerea apărării, înlocuindu-l pe Şoigu într-o mişcare surprinzătoare

Adrian Sirbu

Preşedintele rus Vladimir Putin a decis ca un economist civil să fie noul său ministru al apărării, o mişcare surprinzătoare pe care o face pentru a pregăti Rusia de un război economic, încercând să utilizeze mai bine bugetul apărării şi să valorifice inovaţia în mai mare măsură pentru a câştiga în Ucraina, comentează Reuters.

După mai bine de doi ani de conflict, care s-a soldat de ambele părţi cu pierderi grele, Putin l-a propus duminică pe Andrei Belousov, un fost viceprim-ministru în vârstă de 65 de ani, specializat în economie, pentru a-l înlocui pe aliatul său de lungă durată, Serghei Şoigu, 68 de ani, în funcţia de ministru al apărării.

În schimb, Putin doreşte ca Şoigu, responsabil cu apărarea din 2012 şi un prieten şi aliat de lungă durată, să devină secretar al puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, înlocuindu-l pe actualul şef, Nikolai Patruşev, care se afla în funcţie din 2008. Şoigu va avea, de asemenea, responsabilităţi pentru complexul militar-industrial, a declarat Kremlinul.

Iar Patruşev va primi o nouă funcţie, încă neanunţată.

Schimbările, care cu siguranţă vor fi aprobate de parlamentari, sunt cele mai semnificative pe care Putin le-a făcut la nivelul comandamentului militar de când a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, în februarie 2022, în ceea ce el a numit o operaţiune militară specială.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat că schimbarea are sens, deoarece Rusia se apropie de o situaţie asemănătoare cu cea a Uniunii Sovietice de la mijlocul anilor 1980, când autorităţile militare şi de aplicare a legii gestionau 7,4% din produsul intern brut (PIB). Acest lucru, a spus Peskov, înseamnă că este vital să se asigure că aceste cheltuieli se aliniază şi sunt mai bine integrate în economia generală a ţării, motiv pentru care Putin doreşte acum un economist civil în postul de ministru al apărării. „Cel care este mai deschis la inovaţii este cel care va fi victorios pe câmpul de luptă”, a punctat Peskov.

CINE ESTE BELOUSOV ŞI CE URMĂREŞTE PUTIN

Belousov, un fost ministru al economiei cunoscut ca fiind foarte apropiat de Putin, împărtăşeşte viziunea liderului rus de a reconstrui un stat puternic şi a lucrat, de asemenea, cu tehnocraţii de top ai lui Putin, care doresc o mai mare inovaţie şi sunt deschişi la idei noi.

Belousov a jucat un rol important în supervizarea programului rusesc de drone.

Această remaniere, care a surprins elita cu garda jos, indică faptul că Putin dublează miza în războiul din Ucraina şi vrea să valorifice mai mult din economia Rusiei pentru război, după ce Occidentul a încercat, dar nu a reuşit până acum, să-i scufunde economia cu sancţiuni.

Economiştii ruşi au asigurat până acum în mare măsură stabilitatea şi creşterea economică în ciuda celor mai dure sancţiuni impuse vreodată unei economii majore, chiar dacă eşecurile armatei ruse au fost puse în evidenţă la scurt timp după invazie.

Propunerea de numire a unuia dintre principalii economişti de curte şi a principalului ministru de stat din blocul economic în fruntea Ministerului Apărării poate însemna că Putin plănuieşte să câştige războiul cu uzinele din industria de apărare şi cu pieţele internaţionale”, a declarat Aleksandr Baunov, fost diplomat rus, care este în prezent senior fellow la Carnegie Russia Eurasia Center.

În acest caz, strategia câştigătoare nu va fi reprezentată de mobilizări şi lovituri decisive, ci de presiunea lentă asupra Ucrainei cu ajutorul puterii superioare a complexului militar-industrial rusesc şi a economiei în ansamblu, care, aparent, ar trebui să fie făcută să lucreze mai eficient pentru front şi sprijinirea lui”, arată Baunov.

Mişcarea lui Putin, deşi neaşteptată, păstrează echilibrul la vârful sistemului complex de loialităţi personale care alcătuiesc actualul sistem politic.