Putin promite, de Crăciunul pe rit vechi, să susţină soldaţii care, „cu armele în mâini”, apără interesele Rusiei

Adrian Sirbu

Preşedintele Vladimir Putin a promis, în ajunul Crăciunului pe rit vechi, să susţină soldaţii care, „cu armele în mâini”, apără interesele Rusiei, ordonând guvernului său un sprijin mai mare pentru cei care luptă şi făcând apel la poporul său să fie milostiv şi drept.

Mulţi dintre bărbaţii noştri, băieţii noştri curajoşi, eroici, războinici ruşi, chiar şi acum, în această sărbătoare, apără interesele ţării noastre cu armele în mână”, a declarat Putin la o întâlnire, sâmbătă târziu, cu familii ale soldaţilor ruşi care au murit în Ucraina.

Imaginile televiziunii de stat l-au arătat pe liderul rus participând împreună cu un mic grup de familii la o slujbă la miezul nopţii, cunoscută sub numele de Divina Liturghie, la o capelă de la reşedinţa sa din Novo-Ogariovo, lângă Moscova.

În acest an, Putin nu a făcut niciun apel la o încetare a focului în Ucraina care să coincidă cu această sărbătoare, pe care mulţi creştini ortodocşi o celebrează pe 6-7 ianuarie – aşa cum s-a întâmplat în 2023.

Ucraina a anunţat, sâmbătă, că o lovitură de rachetă rusă a ucis 11 persoane şi a rănit 10 în şi în jurul oraşului Pokrovsk din estul Ucrainei, în timp ce un oficial instalat de Rusia a acuzat Kievul că a bombardat părţi din Doneţk aflate acum sub controlul Moscovei.

Putin a ordonat întregului său guvern un sprijin mai mare pentru familiile militarilor ucişi.

„Aş dori ca întâlnirea noastră să fie un semnal clar şi uşor de înţeles pentru toţi colegii mei din întreaga Federaţie Rusă şi de la toate nivelurile – un semnal clar pentru a mă asigura că ei sunt întotdeauna şi pretutindeni alături de voi, repet, la orice nivel de putere”, le-a spus el familiilor.

Într-o urare separată publicată pe site-ul Kremlinului, Putin i-a îndemnat pe ruşi să urmeze valorile „de nezdruncinat” ale „bunătăţii, milei şi dreptăţii”, iar Bisericii Ortodoxe Ruse să contribuie la consolidarea „instituţiei familiilor” şi a patriotismului.

Slujbele de Crăciun au avut loc, de asemenea, în zonele controlate de ruşi din Ucraina – spre deosebire de restul Ucrainei, unde preşedintele Volodimirr Zelenskiy a semnat o lege, în iulie anul trecut, pentru a schimba data sărbătorii de Crăciun de la 7 ianuarie la 25 decembrie, ca parte a unei campanii de „renunţare la moştenirea rusă”.