Inundaţiile catastrofale provocate de ciclonul Boris au omorât cel puţin 14 oameni în Polonia, Austria şi Cehia. Acum, şi Italia este ameninţată. Viiturile au lăsat mii de oameni fără adăpost şi au făcut pagube de miliarde de euro. În timp ce apele se retrag şi dezvăluie amploarea distrugerilor, alt pericol amenință Europa Centrală şi de Sud: inundaţii aduse de creșterea Dunării.
Boris se îndreaptă acum către Italia. Apele au măturat deja străzile orașului, iar peste 200 de persoane au solicitat ajutor. Ploi puternice au fost şi în Foggia, unde un pompier a dispărut după ce maşina în care se afla a fost luată de ape.
Zeci de voluntari au muncit cot la cot cu militarii şi pompierii pentru a ridica un dig de protecţie într-un oraş din Polonia, ameninţat de revărsarea unui baraj. 40.000 de oameni au primit ordin de evacuare. O femeie din Republica Moldova, care locuieşte în Polonia de şapte ani, se pregăteşte să înfrunte potopul. „Este o stare de alertă. Avem informaţii că joi sau vineri o să fie inundaţii foarte abundente. Este prima dată când mă întâlnesc cu aşa o situaţie, când pericolul este aşa aproape. Se simte o presiune şi o tensiune în oraş. Rafturile sunt goale, oamenii încearcă să cumpere cât mai multă apă, cât mai multă hrană”, povesteşte Cristina.
În Oława, pregătirile sunt în toi pentru un nou episod de inundaţii devastatoare. Mii de soldaţi au fost mobilizaţi în contextul în care râul care trece prin oraş a crescut deja cu 1.5 metri. În alte oraşe, apele s-au retras, iar priveliştea este una dezolantă. Clădiri devastate, străzi pline de noroi şi resturi de mobilă. Unul dintre oraşe are nevoie de şase ani ca să fie refăcut.
Inundaţiile au provocat distrugeri de proporţii în cel mai mare land din Austria, unde se află şi capitala. 26 de localităţi au fost izolate de inundaţii. Zeci de oameni au fost salvaţi cu elicopterele de pe acoperişurile unde se refugiaseră din calea apelor. Cu ochii în lacrimi, localnicii din şapte sate şi oraşe s-au urcat în vehiculele trimise de armată.
În Cehia oraşe întregi au dispărut sub puhoaie
Situaţia este atât de gravă, încât armata a fost chemată în ajutor. Peste 300 de soldaţi au fost trimişi la intervenţii, iar elicopterele Black Hawk ajută la ridicarea digurilor. Situaţie de criză şi în Cehia, unde oraşe întregi, aproape, au dispărut sub puhoaie. Salvatorii merg cu bărcile din casă în casă în căutarea supravieţuitorilor. În locurile de unde s-a retras apa, amploarea calamităţii este copleşitoare. Maşini zdrobite de forţa viiturii şi străzi pline de sfârmături. Trupurile a trei persoane date dispărute au fost găsite fără suflare de echipele de intervenţie.
După dezastrul adus de ciclonul Boris, Dunărea continuă să se umfle. Nivelul fluviului are aproape 10 metri la Brastislava, iar apele revărsate au inundat mai multe cartiere din centrul vechi.
Emoţii şi în Ungaria. Autorităţile vor să pună saci cu nisip şi diguri mobile pe 350 de kilometri în localităţile de pe cursul Dunării.