RĂZBOI// Ucraina a evacuat toţi copiii din mai multe localităţi din Zaporojie

Ala Găină

Autorităţile ucrainene anunţă miercuri că au evacuat toţi copiii – 59 potrivit presei ucrainene – din mai multe oraşe şi sate situate în apropierea liniei frontului în regiunea Zaporojie, punctul focal al contraofensivei ucrainene împotriva armatei ruse.

„Am îndeplinit sarcina stabilită de către Guvernul ucrainean şi am avecuat toţi copiii, împreună cu familiile lor din localităţile Huleaipole, Preobrajenka, Iegorivka, Stepanoghirsk şi Novopavlivka”, a anunţat la televiziune guvernatorul adjunct al regiunii Zaporojie Evgheni Mîronenko.

Presa ucraineană scrie că au fost evacuaţi 59 de copii. Evacuările acestor localităţi au fost anunţate în august, iar autorităţile evocă în przent o situaţie ”dificilă” în domeniul securităţii.

Forţele ucrainene au cucerit teritorii, în ultimele săptămâni, în regiunea Zaporojie, în pofida unor poziţii fortificate ale armatei ruse. Trupele ucrainene au reuşit să cucerească, la începutul lui septembrie, localitatea Robotîne, situată în apropierea satelor şi oraşelor în care s-au făcut evacuări.

Confruntări armate au loc în prezent în estul satului Robotâne, în apropiere de Verbove. Armata ucraineană a străpuns primele linii ale apărării ruse pe frontul de sud, dădea asigurări sâmbătă, într-un interviu acordat CNN, generalul însărcinat cu contraofensiva, Oleksandr Tarnavski.

Kievul, consolidat de livrări de armament din Occident, a lansat la începutul lui iunie o vastă contraofensivă în sudul şi estul Ucrainei, cu obiectivul de a recuceri toate teritoriile ocupate de către Rusia.

Această operaţiune s-a lovit mult timp de liniile fortificate ridicate de militarii Moscovei şi a permis, până în prezent, recucerirea câtorva sute de kilometri pătraţi şi o mână de sate devastate.

Ea a părut să accelereze în ultmele săptămâni.