Războiul din Gaza: Ministerul Sănătăţii al Hamas anunţă un nou bilanţ de 22.722 de morţi

Adrian Sirbu

Ministerul palestinian al Sănătăţii din Hamas a anunţat sâmbătă că operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza au făcut 22.722 de victime de la începutul războiului, la 7 octombrie.

Această cifră include 122 de persoane ucise în ultimele 24 de ore şi alte 256 au fost rănite în ultimele 24 de ore, potrivit unui comunicat al ministerului, care a raportat, de asemenea, că 58.166 de persoane au fost rănite de la 7 octombrie.

Potrivit jurnaliştilor de la AFP, atacuri israeliene au fost lansate sâmbătă dimineaţa devreme la Rafah, un oraş situat în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, unde sute de mii de palestinieni s-au refugiat în ultimele săptămâni pentru a încerca să scape de lupte.

În nordul Fâşiei Gaza, unde armata israeliană şi-a lansat operaţiunea terestră la sfârşitul lunii octombrie, bombardamentele continuă.

Fâşia Gaza „a devenit pur şi simplu de nelocuit”, iar locuitorii săi „se confruntă zilnic cu ameninţări sub ochii lumii”, a rezumat coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths.

 

Potrivit UNICEF, confruntările, malnutriţia şi situaţia sanitară au creat „un ciclu al morţii care ameninţă peste 1,1 milioane de copii” în acest teritoriu sărăcit încă dinainte de începerea războiului.

Israelul a jurat să „distrugă” Hamas – o mişcare islamistă considerată drept teroristă de Statele Unite şi Uniunea Europeană – după atacul fără precedent de pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a făcut 1.140 de morţi, în principal civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe cel israelian. Aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice, dintre care o sută au fost eliberate în timpul unui armistiţiu la sfârşitul lunii noiembrie.

Operaţiunile militare israeliene au ucis 22.600 de persoane în Gaza, majoritatea femei şi minori, potrivit celor mai recente cifre ale Ministerului Sănătăţii al Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007.