Regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a împlineşte 91 de ani. Monarhul britanic, celebrat şi pe Twitter

Cristina Parpalov

Regina Elisabeta a II-a sărbătoreşte împlinirea vârstei de 91 de ani, iar cu această ocazie, pe contul oficial de Twitter al Familiei Regale Britanice a fost distribuită o fotografie specială a reginei pentru a marca evenimentul.

În ciuda vârstei, regina îndeplineşte cu regularitate îndatoririle sale oficiale deşi şi-a rărit numărul de angajamente în ultimii ani, transmiţându-le altor membri ai familiei Windsor precum Prinţului Charles şi nepoţilor, Prinţul William şi Prinţul Harry.

Potrivit sondajelor, Regina rămâne destul de populară printre britanici şi sunt şanse minime ca aceasta să abdice. Aniversarea oficială a reginei este în iunie, evenimentul fiind marcată public cu parade ale soldaţilor prin centrul Londrei, cunoscute drept „Trooping the Colour”.

Elisabeta a II-a a devenit Regina Angliei pe 6 februarie, 1952, după moartea tatălui său, Regele George al VI-lea. La momentul aflării veştii decesului tatălui său, aceasta se afla în Kenya. Încoronarea sa a avut loc pe 2 iunie, 1953 şi a fost transmisă pe televiziune în premieră.

După o petrecere de proporţii a vârstei de 90 de ani de anul trecut, aniversarea din acest an va fi una mai liniştită, petrecută în mijlocul familiei. Regina îşi va face apariţia la balconul Palatului Buckingham, potrivit tradiţiei.

Deşi data de 21 aprilie marchează data sa reală de naştere, aceasta îşi sărbătoreşte ziua oficială de naştere în a doua sâmbătă din luna iunie. De regulă, regina îşi serbează ziua sa reală de naştere la Castelul Windsor. Cu toate acestea, mai multe salve de tun marchează această zi în Marea Britanie. Pe Twitter şi pe alte reţele de socializare, internauţii i-au scris mesaje de felicitare monarhului britanic cu cea mai îndelungată domnie, care îşi va sărbători Jubileul de Safir în februarie.

Tradiţia celor două aniversări a fost inaugurată de Regele George al II-lea, în 1748, dar o cauză este şi clima din Marea Britanie.

Cu această ocazie, contul oficial de Twitter al Familiei Regale britanice a distribuit o fotografie a monarhului în vârstă de o lună, în timp ce era ţinută de mama sa Elizabeth, Ducesă de York, la botezul său, în urmă cu 91 de ani.

Pe contul de Twitter a fost distribuit şi un discurs făcut de Regină la cea de-a 21-a sa aniversare, în 1947, în care aceasta spune: „Declar în faţa voastră că viaţa mea, fie ea dacă va fi scurtă sau lungă, va fi devotată slujirii voastre şi a familiei nostre imperiale din care facem cu toţii parte.”