Reuniune extraordinară a Consiliului European. Agenda include subiectul deblocării a 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Adrian Sirbu

Liderii Uniunii Europene încearcă astăzi să îl convingă pe premierul ungar Viktor Orban să se alăture unui plan pentru a oferi finanțare stabilă Ucrainei, dar sunt, de asemenea, pregătiți să ofere banii Kievului fără Ungaria dacă argumentele lor eșuează, scrie Reuters.

Pe ordinea de zi include crearea unui mecanism de deblocare a pachetelor financiare pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro. Până în momentul de față, Ungaria, cea care a blocat în decembrie aceste pachete, prin veto-ul său, nu a anunțat că și-ar schimba votul.

Uniunea Europeană este pregătită să sancționeze Ungaria în cazul în care își susține votul împotriva acestui pachet financiar pentru Ucraina. Totul se discută și se votează sub presiunea agricultorilor care blochează centrul Bruxelles-ului.

Pentru a utiliza bugetul UE, toate cele 27 de țări membre trebuie să fie de acord, iar Ungaria, care întreține legături strânse cu Moscova, dorește să aibă dreptul de veto asupra plăților în fiecare an.

Summitul este ultima ocazie de a ajunge la un acord înainte de a renunța la bugetul UE ca modalitate de finanțare a Ucrainei și de a reveni din nou la finanțarea mai complexă, mai costisitoare și mai puțin previzibilă folosită anterior.

UE nu mai poate aștepta, deoarece se preconizează că în luna martie Ucraina va rămâne fără bani pentru a asigura funcționarea normală a statului.