Reuters: Guvernul de la Kiev a anunţat Casa Albă că vrea să îl demită pe Zalujni

Redacția Liber TV

Guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenţionează să îl demită pe comandantul armatei, generalul Valeri Zalujni, au declarat vineri două surse bine informate citate de Reuters.

Măsura de a-l demite pe generalul Valeri Zalujni, care a intrat în conflict cu preşedintele Volodimir Zelenski în legătură cu strategia militară şi cu alte probleme, vine în urma contraofensivei ucrainene de anul trecut, care nu a reuşit să recupereze porţiuni semnificative din teritoriul acaparat de Rusia prin agresiune.

O sursă apropiată de biroul lui Zelenski a declarat că cei doi nu sunt de acord nici în privinţa unei noi campanii de mobilizare militară, preşedintele opunându-se propunerii lui Zalujni de a chema 500.000 de soldaţi noi.

Cu toate acestea, sursa a adăugat că procesul de demitere a lui Zalujni din funcţia de comandant-şef al forţelor armate ucrainene a fost suspendat pentru moment, în timp ce oficialii analizează cine ar trebui să fie înlocuitorul său.

O a doua sursă bine informată a declarat că Casa Albă nu şi-a exprimat o poziţie într-un fel sau altul cu privire la planul de înlocuire a lui Zalujni. „Aş dori să subliniez că răspunsul Casei Albe a fost că nu am sprijinit sau obiectat la decizia lor suverană”, a declarat sursa. „Casa Albă a transmis că este de competenţa Ucrainei să ia propriile decizii suverane cu privire la personalul său”, a insistat sursa.

Ziarul The Washington Post a fost primul care a relatat că Ucraina a informat Casa Albă despre planul de demitere a lui Zalujni.

Oficialii americani au transmis Ucrainei că nu se opun concedierii lui Zalujni, a precizat sursa apropiată biroului preşedintelui ucrainean. „SUA sunt de acord ca Ucraina să-l demită”, a declarat sursa.

Nu au existat detalii cu privire la calendarul planului. „În acest moment, ambele părţi (preşedintele şi generalul) au luat o pauză pentru a determina cum va arăta viitorul, iar deocamdată statu quo-ul va rămâne până la noi ordine„, a declarat sursa.