România, împărțită între caniculă și vijelii. Sudul se topește la 37 de grade, iar în zeci de județe sunt vijelii și grindină

Ala Găină

Administrația Națională de Meteorologie din România a emis duminică dimineață avertizări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, dar și de caniculă, care va cuprinde zeci de județe de peste Prut.

În intervalul 9 iunie, ora 12 – 9 iunie, ora 23, în cea mai mare parte a Moldovei, și local în Maramureș și Transilvania vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

În intervalul 9 iunie, ora 10 – 11 iunie, ora 10, în cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea continentală, nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei și sudul Banatului se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

În intervalul 9 iunie, ora 10 – 11 iunie, ora 10, în zona de câmpie a Munteniei și local în Oltenia, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă.