De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 17 ore

Rusia a atacat portul Odesa, la o zi după semnarea acordului privind reluarea exporturilor de cereale la Marea Neagră

Ala Găină

La o zi după semnarea, la Istanbul, a unui acord privind reluarea exporturilor de cereale la Marea Neagră, acord semnat din partea Rusiei chiar de ministrul apărării Serghei Șoigu, Rusia a atacat portul Odesa.

Două rachete au lovit ținta, în timp ce două ar fi fost interceptate de sistemele antiaeriene ucrainene.

Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr; 2 rachete au fost doborâte de forțele de apărare aeriană; 2 au lovit infrastructura portului”, a scris Comandamentul Operațional Sud pe Telegram.

Pe rețelele de socializare circulă imagini ce surprind rachete de croazieră în zbor, altele în timp ce rachetele erau interceptate deasupra mării, iar în alte cadre se vede cum se ridică fum din portul Odesa, semn că unele rachete au ajuns la țintă.

Atacul Rusiei vine la doar o zi după ce Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră.

În momentul de față Odesa a rămas practic singurul mare port al Ucrainei la Marea Neagră, singurul prin care poate trece o cantitate însemnată de mărfuri. Acordul semnat vineri deschide calea către volume semnificative de exporturi comerciale de alimente din trei porturi ucrainene cheie – Odesa, Cernomorsk și Yuzhny, însă dintre acestea Odesa este de departe cel mai mare și prin care erau așteptate să treacă cele mai multe mărfuri.