Putin

Rusia a recunoscut paşapoartele din regiunile separatiste ale Ucrainei, Donețk și Lugansk

Vasile Cojocari

Hotărarea a fost facută publică, luni, printr-un comunicat transmis de către Ministerul rus de Externe.
„Legislația internațională nu interzice recunoașterea documentelor necesare pentru a implementa drepturi și libertăți garantate de autorități care nu sunt recunoscute la nivel internațional”, se menționează în comunicat.
„Documentele de identitate, diplomele şcolare sau profesionale, certificatele de naştere, cele de deces (…) emise de autorităţile în exerciţiu în zonele citate sunt recunoscute drept valabile de către Rusia“, se arată în decret, care menţionează autoproclamatele republici Lugansk şi Doneţk.  „Cetăţenii ucraineni şi apatrizii care locuiesc acolo“ (în Lugansk şi Doneţk, n. red.) pot „să intre şi să iasă din Rusia fără viză“, mai precizează documentul intrat în vigoare sâmbătă. Aceste măsuri sunt „temporare, respectiv până atunci când în regiunile Doneţk şi Lugansk se va găsi o soluţie politică pe baza acordurilor de la Minsk“, semnate în februarie 2015.
Kievul a venit imediat cu o reacție prin care denunța decretul emis de Putin. „Este o provocare deliberată a lui Putin“, a declarat pentru AFP Ganna Gopko de la Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului ucrainean.   
Moscova nu recunoaşte republicile rebele autoproclamate Lugansk şi Doneţk, unde conflictul dintre separatiştii proruşi şi militarii ucraineni, izbucnit în aprilie 2014, s-a soldat cu circa 10.000 de morţi până în prezent, transmite adevarul.ro.