Rusia ameninţă România: Dacă avioane F-16 folosite de Ucraina decolează de pe teritoriul românesc, Moscova va considera că țara participă la conflict şi va lua măsuri

Adrian Sirbu

Rusia avertizează că „utilizarea avioanelor tactice de luptă F-16 de pe teritoriul” României, Slovaciei și Poloniei „va fi considerată de Moscova drept participare a acestor ţări la conflictul din Ucraina şi va obliga Rusia să ia măsuri adecvate”.

Recent, purtătoarea de cuvânt al MAE Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că „ţinând cont de distrugerea unei părţi semnificative a infrastructurii aerodromurilor de pe teritoriul Ucrainei, există o mare probabilitate că avioanele tactice de luptă F-16 transferate forţelor armate ucrainene de către statele membre NATO vor efectua zboruri din bazele aeriene din Polonia, Slovacia şi România”.

În cadrul şedinţei plenare a OSCE, şeful delegaţiei ruse la Viena pentru securitatea militară şi controlul armelor, Konstantin Gavrilov, a declarat că Rusia avertizează cu fermitate că „utilizarea avioanelor tactice de luptă F-16 de pe teritoriul statelor menţionate mai sus va fi considerată de Moscova drept participare a acestor ţări la conflictul din Ucraina şi va obliga Rusia să ia măsuri adecvate”, arată Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

Site-ul MAE rus a publicat intervenţia de miercuri de la OSCE a ambasadorului Konstantin Gavrilov, în care acesta reiterează atacurile Moscovei la adresa SUA şi a Occidentului prezente tot mai des şi în discursurile propagandistice ale liderului de la Kremlin, potrivit căruia Occidentul reprezintă o ameninţare existenţială la adresa Rusiei.

„Am auzit deja comentarii potrivit cărora, în condiţiile unei distrugeri semnificative a structurii aerodromurilor ucrainene, avioanele de luptă tactice F-16 transferate forţelor armate ucrainene pot efectua ieşiri din bazele aeriene din Polonia, România şi Slovacia. Avertizăm cu tărie că utilizarea acestor avioane de luptă de pe teritoriul acestor state membre NATO va fi considerată de Moscova ca o participare a acestora la conflictul din Ucraina şi va forţa Rusia să riposteze” – a continuat diplomatul rus.

Gavrilov a reiterat la OSCE poziţia lui Vladimir Putin exprimată recent că Ucraina nu ar trebui să mai existe ca stat: „Implicarea cu sânge rece a ţărilor UE şi NATO în evenimentele din Ucraina nu a adus regimului de la Kiev rezultatele dorite, ci doar a îmbogăţit complexul militar-industrial american. După cum a declarat preşedintele rus Vladimir Putin: „Ucraina nu are o bază, o ideologie, o industrie şi bani proprii, ceea ce înseamnă că nu are niciun viitor”.

România a inaugurat luna trecută la Baza Aeriană 86 Feteşti un centru european de instruire pentru pilotarea aeronavelor F-16. Acesta va pregăti piloţi români pentru operarea aeronavelor F-16 care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene ale României, dar şi piloţi din aviaţii aliate şi partenere, inclusiv din Ucraina.