Rusia anunţă că a cucerit cinci sate în regiunea ucraineană Harkov şi unul în Doneţk

Adrian Sirbu

Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă că forţele sale au cucerit cinci sate de frontieră în regiunea ucraineană Harkov, unde Moscova a lansat vineri o ofensivă, exploatând avantajul său tot mai mare pe câmpul de luptă din estul Ucrainei, relatează Reuters.

În raportul său de informare de sâmbătă, Ministerul Apărării a declarat că forţele sale au cucerit satele Pletenivka, Ohirţeve, Borîsivka, Pîlna şi Strilecina, toate aflate la graniţa cu Rusia.

De asemenea, trupele ruse au cucerit satul Keramik din regiunea Doneţk, mai la sud, unde Moscova a făcut progrese lente, dar constante, de când a cucerit vechiul bastion ucrainean Avdiivka, în februarie.

Oficialii ucraineni au declarat vineri că Rusia a lansat o nouă ofensivă transfrontalieră împotriva regiunii Harkov, care este centrată în jurul oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina. Rusia şi-a continuat sâmbătă atacurile în regiunea Harkov şi a încercat să avanseze şi mai mult, a declarat guvernatorul Harkovului, Oleh Sîniehubov.

Forţele ruseşti au atacat prima dată regiunea Harkov în februarie 2022, dar au fost alungate din cea mai mare parte a provinciei de o contraofensivă fulgerătoare a Ucrainei în luna septembrie a aceluiaşi an. De atunci, regiunea Belgorod, învecinată cu Rusia, a fost supusă unor atacuri regulate cu drone şi artilerie ucrainene.

Întrebat, în martie, dacă ar putea fi nevoie ca forţele ruseşti să cucerească regiunea Harkov, liderul rus Vladimir Putin a declarat că singura modalitate de a proteja teritoriul rusesc de loviturile ucrainene este crearea unei zone tampon care să plaseze teritoriul Moscovei în afara razei de acţiune a forţelor Kievului.

Rusia controlează aproximativ o cincime din Ucraina – în est şi în sud – şi a câştigat teren de la eşecul contraofensivei din 2023 a Kievului.