Rusia ar fi folosit avionul său „stealth” Suhoi Su-57 contra sistemelor antiaeriene ucrainene

Redacția Liber TV

Rusia ar fi folosit patru avioane „invizibile” de generația a cincea Suhoi Su-57 formate „într-o singură rețea de informații” pentru a distruge sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei, susține publicația rusească Ria Novosti care citează surse care cunosc situația din interiorul forțelor armate.

În timpul unei operațiuni speciale în Ucraina, Rusia a desfășurat o misiune de patru avioane de luptă Su-57 conectate într-o singură rețea de informații pentru a distruge sistemele de apărare aeriană, a declarat o sursă informată”, informează publicația RIA Novosti.

Sursa a menționat că „combinarea aeronavei într-o singură rețea de informații crește eficiența identificării și lovirii țintelor” și a mai precizat că prin această misiune s-a confirmat vizibilitatea redusă a avionului Su-57 pe radar.

Anterior, presa din Rusia raportase că avioanele Su-57 au fost folosite în Ucraina, dar „în afara zonei active ale sistemelor de apărare aeriană inamice”.

Avionul Suhoi Su-57 este considerat a fi primul și singurul avion de generația a 5-a al Rusiei și primul avion care folosește tehnologie „Stealth” (n.r. invizibilă la radar / greu de detectat). Din generația a 5-a de avioane, la nivel mondial, sunt modele precum F-22 Raptor, F-35 Lightning II, Chengdu J-20 sau Shenyang FC-31.

Su-57 are un radar AESA, un tun de 30mm, 6 poziții interne pentru armamente și 6 poziții externe sub aripi. Avionul e capabil de viteze supersonice de Mach 2 la altitudine înaltă și de 1,2 Mach viteză de supercroazieră. Cu viteză supersonică avionul are o rază operațională de circa 1.500 de km (3.500km subsonic, în configurația stealth fără rezervoare externe).