Rusia: Cei care răspândesc informaţii false despre armată vor avea proprietăţile confiscate

Adrian Sirbu

Parlamentarii ruşi au pregătit un proiect de lege care permite confiscarea banilor şi a proprietăţilor persoanelor care răspândesc „în mod deliberat informaţii false” despre forţele armate ale ţării, a anunţat sâmbătă preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, a declarat că măsura se va aplica, de asemenea, celor găsiţi vinovaţi de ceea ce el a descris ca fiind „alte forme de trădare”. Printre acestea se numără „discreditarea” forţelor armate, solicitarea de sancţiuni împotriva Rusiei sau incitarea la activităţi extremiste.

Toţi cei care încearcă să distrugă Rusia, care o trădează, trebuie să se confrunte cu o pedeapsă meritată şi să compenseze daunele provocate ţării cu preţul propriilor bunuri„, a scris Volodin pe Telegram.

El a declarat că proiectul de lege va fi prezentat luni în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului.

De la trimiterea armatei în Ucraina, în februarie 2022, Rusia a intensificat o campanie de represiune de lungă durată împotriva tuturor formelor de disidenţă politică. În conformitate cu legile adoptate în luna martie a aceluiaşi an, discreditarea forţelor armate sau răspândirea de informaţii false despre acestea sunt deja pedepsite cu pedepse grele cu închisoarea.

Noile măsuri sunt luate în contextul în care în martie sunt alegeri prezidenţiale, iar Vladimir Putin, care candidează cu şanse maxime de succes pentru al cincilea mandat prezidenţial, vrea o campanie electorală fără disidenţă.