Rusia fură cereale din Ucraina și le vinde: “Acest lucru se întâmplă în toate zonele ocupate de armata rusă“

Redacția Liber TV

Oficiali ucraineni acuză Rusia că fură „câteva sute de mii de tone” din zonele pe care rușii le-au ocupat.  Acuzațiile vin pe fondul temerilor că va avea loc o criză alimentară globală din cauza incapacității Ucrainei de a exporta milioane de tone de cereale din pricina porturilor blocate.

Personal am auzit acest lucru de la proprietarii de silozuri din zonele ocupate de ruși. Este un adevărat jaf. Acest lucru se întâmplă în toate zonele ocupate de armata rusă”, a spus ministrul de agricultura Ucrainean, Mykola Solskyi, citat de AlJazeera.

Un raport realizat în această săptămâna de către cei de la New York Times menționează că Statele Unite ale Americii au trimis deja avertisment către 14 țări, cu precădere din Africa, despre vasul de marfă rusesc încărcat cu ceea ce Departamentul de Stat a descris drept „cereale ucrainene furate”.

Conform raportului, s-au identificat trei nave despre care se spune că erau suspectate că ar transporta cereale din Ucraina.

Ambasadorul Kievului în Turcia, Vasyl Bodnar, a spus că Rusia vinde cerealele furate din Crimeea și a adăugat că Kievul lucrează cu Turcia și Interpol pentru a găsi vinovații.

Rusia fura fără nicio rușine cerealele ucrainenilor și le scot prin Crimeea. Aceste cereale au fost transportate către alte țări, inclusiv Turcia„, a declarat Bodnar reporterilor din Ankara.

Noi deja am făcut apel către Turcia pentru a ne ajuta și așteptăm din partea autorităților acestora să deschidă dosare penale celor care fură și vând cereale„, a declarat ambasadorul.

Kremlinul neagă toate acuzațiile pe care Ucraina le aduce, declarând că nu înțelege de unde apar aceste informații eronate.

Miercuri, în timpul vizitei la Ankara, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a fost întrebat despre subiect de un jurnalist ucrainean în cadrul conferinței de presă.

Lucrez la televiziunea publică din Ucraina și trebuie să adresez această întrebare„, a spus acesta.
În afară de cereale ce altceva ați mai furat de la ucraineni și către cine ați vândut?”, a continuat sa întrebe jurnalistul.

Schițând un zâmbet, Lavrov a răspuns: „Nu blocăm accesul la cereale. Pentru ca acestea să părăsească porturile, domnul Zelensky trebuie să dea ordinul, asta-i tot”.

Între timp, miercuri, un raport venind din partea celor de la agenția de știri Interfax relatează că Rusia deține teritoriile din regiunea Zaporojie și că furnizează cereale în Orientul Mijlociu.

Trimitem cereale prin intermediul Rusiei, iar cele mai importante contracte sunt semnate cu Turcia. Primele trenuri au plecat prin Crimeea spre Orientul Mijlociu”, a declarat Yevgheni Balițky, șeful administrației interimare din Zaporojie, într-un interviu pentru postul tv Russia 24. „A reprezentat o piață clasică pentru Ucraina”, a mai adăugat acesta.

Rusia si Ucraina reprezintă aproape o treime din aprovizionarea globală de grâu. Transporturile de cereale din Ucraina aflate în porturile din Marea Neagră au rămas „uitate” de când Rusia a invadat teritoriul ucrainean.

Menționăm că este vorba despre 20 de milioane de tone de cereale. Războiul, împreuna cu sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, au fost motivele pentru care prețul cerealelor a crescut considerabil. Am simțit modificări crescute și în ceea ce privește combustibilul dar și în ceea ce privește uleiul pe care îl folosim pentru a găti.