Rusia își intensifică ofensiva în Ucraina. Lupte crâncene pe frontul de est, unde trupele ruse folosesc tactica pământului pârjolit

Adrian Sirbu

Rusia îşi intensifică ofensiva pe mai multe sectoare ale frontului din estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene încearcă să-şi menţină poziţiile şi caută să provoace inamicului rus cât mai multe pierderi, aşteptând creşterea ajutorului militar occidental şi sosirea unor noi soldaţi, în timp ce o campanie de mobilizare se desfăşoară în Ucraina, scrie Digi24.ro

Trupele ruse şi-au intensificat atacurile în direcţia oraşului Toreţk. Frontul din estul Ucrainei este în continuare scena unor confruntări intense în care armata ucraineană luptă cu efective inferioare numeric celor ruse, dar zona oraşului Toreţk, în regiunea Doneţk, fusese în ultimele luni relativ ferită de ostilităţi.

„După o lungă acalmie, agresorul a devenit mai activ în sectorul Toreţk”, unde trupele ruse au lansat cinci operaţiuni de asalt, a semnalat marţi Statul Major ucrainean, care asigură că armata ucraineană „respinge agresorul”. De partea sa, Ministerul rus al Apărării afirmă că trupele sale şi-au „îmbunătăţit poziţia tactică” în apropierea mai multor localităţi ucrainene, printre care şi Toreţk. Analişti militari apropiaţi armatei ucrainene confirmă înaintări ale trupelor ruse în direcţia acestui oraş.

Orașul Ceasov Iar este scena unor lupte intense

Tot în regiunea Doneţk, oraşul strategic Ceasov Iar este de asemenea scena unor lupte intense, ruşii încercând să-l cucerească pentru a realiza o străpungere către Kramatorsk, principalul oraş rămas sub control ucrainean în zonă. Brigada ucraineană angajată în bătălia de la Ceasov Iar vorbeşte pe Telegram despre „lupte înverşunate” care au loc zi de zi în acest oraş, unde trupele ruse încearcă „val după val” să străpungă defensiva ucraineană folosind tactica pământului pârjolit, o tactică militară care implică distrugerea a tot ce poate fi folositor inamicului care înaintează sau se retrage dintr-un teritoriu atacat.

Rusia îşi intensifică de asemenea ofensiva şi în provincia Lugansk, situată la nord-est de Doneţk şi care este singura provincie ucraineană pe care trupele ruse o controlează aproape integral.

Armata rusă încearcă să înainteze de acolo către oraşul Borova în provincia Harkov, situată la nord-vest de Lugansk.

10.000 de soldaţi ruși în apropierea graniţei dintre Lugansk şi Harkov

Potrivit canalului de Telegram ucrainean „DeepState”, apropiat armatei ucrainene, Rusia a concentrat circa 10.000 de soldaţi şi 200 de piese de artilerie între localităţile Raigorodka şi Novovodiane, în apropierea graniţei dintre Lugansk şi Harkov. Brigada a 3-a de asalt ucraineană afirmă că a respins pe acel sector al frontului atacurile ruse, în rândul cărora susţine că a provocat de la începutul lunii peste o mie de morţi şi circa 2.300 de răniţi, dar trupele ruse îşi completează acolo efectivele cu 250-400 de noi soldaţi în fiecare săptămână.

Totuşi, „situaţia este extrem de complicată”, întrucât trupele ruse atacă necontenit 24 de ore din 24, a declarat miercuri la televiziunea ucraineană un ofiţer din cadrul acestei brigăzi, Oleksandr Borodin.

Rusia trimite soldaţi în luptă după numai două săptămâni de instrucţie

Potrivit acestuia, ruşii reuşesc să realizeze constant o rotaţie a trupelor pentru a înlocui efectivele epuizate cu altele odihnite, în timp ce menţin presiunea asupra trupelor ucrainene prin atacuri cu artilerie, drone şi rachete. De asemenea, adaugă ofiţerul ucrainean, Rusia dispune de resurse ale infanteriei, întrucât trimite noii soldaţi în luptă după numai două săptămâni de instrucţie.

„Este inuman, dar funcţionează”, conchide acesta, subliniind superioritatea armatei ruse la capitolul efective de luptă. Ucraina încearcă în acest timp să ţină frontul cu pierderi teritoriale minime în aşteptarea sosirii mai multor arme şi muniţii occidentale, în special a avioanelor F-16, sperând că acestea, împreună cu noile efective rezultate în urma campaniei de mobilizare aflate în desfăşurare, vor putea întoarce cursul războiului, în care acum Rusia are iniţiativa şi câştigă teren, fără a reuşi însă o străpungere decisivă.

Ucraina a pierdut iniţiativa pe front în septembrie anul trecut, după eşecul contraofensivei sale din est şi sud-est, încheiată cu mari pierderi, dar cu câştiguri teritoriale minore şi recuperate apoi parţial de trupele ruse.

Armata ucraineană s-a confruntat apoi şi cu o criză de muniţie ca urmare a întârzierii ajutorului militar american din cauza disputelor interne din Congresul SUA.

Ucraina așteaptă sosirea ajutoarelor ocidentale

Deşi între timp au început să sosească noi arme occidentale şi muniţii pentru artilerie necesare corectării dezavantajului de care Kievul suferă în faţa inamicului mai numeros şi mai bine echipat, armata ucraineană încă nu a reuşit să oprească înaintarea trupelor ruse şi încearcă să mobilizeze noi soldaţi. Potrivit unui deputat ucrainean membru al Comisiei de Apărare din parlamentul de la Kiev, Roman Kostenko, ritmul acestei mobilizări „depăşeşte aşteptările” Statului Major al armatei, dar instruirea şi echiparea noilor soldaţi va lua ceva timp.

În ultimele săptămâni au fost postate pe reţelele de socializare numeroase imagini video de amator cu bărbaţi ucraineni luaţi cu forţa de pe stradă de ofiţerii de recrutare, acţiuni care uneori conduc la violenţe. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat în luna mai noi legi care să înlesnească mobilizarea de noi soldaţi, crescând pedepsele pentru cei care se sustrag încorporării, iar vârsta de mobilizare a fost redusă de la 27 la 25 de ani.

Pe de altă parte, guvernatorul regiunii ruse Rostov a anunţat miercuri că incendiile provocate marţi de un atac ucrainean cu drone asupra rezervoarelor de combustibil ale unei rafinării din această provincie nu au fost încă stinse, în pofida eforturilor pompierilor.

Kievul recurge frecvent la atacuri de acest fel ca tactică de război asimetric şi într-o încercare de a perturba furnizarea de combustibil către trupele ruse angajate pe frontul din Ucraina.