De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 12 ore

Rușii mănâncă bătaie de la ucraineni! Orașul Izium, eliberat de ocupanți

Ala Găină

Contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov pune în dificultate forțele rusești și provoacă prăbușirea axei rusești din nordul Donbasului. Trupele rusești nu efectuează o retragere controlată și se grăbesc să fugă din sud-estul regiunii Harkov pentru a scăpa de încercuirea din jurul orașului Izium.

Forțele rusești și-au slăbit anterior axa Donbasului de nord prin redistribuirea unităților din această zonă în sudul Ucrainei, complicând eforturile de a încetini avansul ucrainean sau cel puțin de a desfășura o forță de acoperire pentru retragere.

Progresele ucrainene nu se limitează la zona Izium; forțele ucrainene că au ajuns sâmbătă în Velikiy Burluk, ceea ce ar plasa forțele ucrainene la 15 kilometri de granița cu Rusia.

Forțele ucrainene au pătruns în liniile rusești la o adâncime de până la 70 de kilometri în unele locuri și au capturat peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu în ultimele cinci zile, începând cu 6 septembrie – mai mult teritoriu decât au capturat forțele rusești în toate operațiunile lor de după aprilie.

Trupele ucrainene vor elibera probabil chiar orașul Izium în următoarele 48 de ore, dacă nu au făcut-o deja, notează ISW.

Eliberarea orașului Izium ar fi cea mai importantă realizare militară ucraineană de la câștigarea bătăliei de la Kiev din martie.

Aceasta ar elimina avansul rusesc în nord-vestul regiunii Donețk de-a lungul autostrăzii E40, pe care armata rusă a încercat să o folosească pentru a flanca pozițiile ucrainene de-a lungul liniei Slovyansk – Kramatorsk.

Ministerul rus al Apărării (MoD) a anunțat retragerea trupelor de pe linia Balakliya-Izium la 10 septembrie, catalogând în mod nereal retragerea ca fiind o “regrupare” a forțelor pentru a sprijini eforturile rusești în direcția regiunii Donețk – exact cum a procedat Kremlinul după retragerea rusă în urma pierderii Bătăliei pentru Kiev.