Scad șansele R.Moldova de a începe negocierile. Viktor Orban spune „NU” Ucrainei

Adrian Sirbu

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, înainte de începerea summitului, că Ucraina nu a îndeplinit criteriile pentru a începe negocierile de aderare cu Uniunea Europeană, opunându-se ferm liderilor UE, care insistă pe susținerea Ucrainei în parcursul european. Orban blochează atât începerea discuțiilor de aderare la UE, cât și 50 de miliarde de euro ajutorul financiar pentru Kiev. 

„Au fost impuse șapte pre-condiții. În pofida evaluării Comisiei Europene, trei din șapte condiții nu au fost îndeplinite. Deci, nu sunt motive pentru a negocia aderarea Ucrainei acum”, a declarat Viktor Orban înainte de începerea summitului.

Liderii UE trebuie să decidă în unanimitate dacă deschid negocierile de aderare cu Ucraina şi cu privire la pachetul de ajutor pentru Kiev în valoare de 50 de miliarde de dolari. Orban a ameninţat în repetate rânduri că se va opune prin veto ambelor decizii.

Şi, deşi Bruxellesul afirmă că nu există nicio legătură cu atitudinea lui Orban, chiar în ajunul summitului, Comisia Europeană a deblocat fonduri regionale în valoare de 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria.