sursa foto:goolge.com

Scandalos// Instanța Moscovei a calificat evenimentele din Kiev 2014, drept lovitură de stat

Vasile Cojocari

În timpul cercetării cererii, Ana Sipikova a interogat mai mulți oficiali de rang înalt ai Ucrainei, care au condus administrația prezidențială, Procurorul General, Ministerul de Interne și SBU. Toți martorii au declarat că privesc în mod clar evenimentele care au avut loc la Kiev ca fiind neconstituțională și o lovitură de stat.

Mai mult, după spusele ex-funcționarilor, Europa ar fi amenințat Ucraina prin a schimba clasa politică dacă aceștia refuză semnarea Acordului de Asociere cu UE. La rândul său, fostul șef al Serviciului de Securitate Alexander Yakimenko a declarat la proces că toate evenimentele din Maidan Nezalezhnosti (Piața Independenței) au fost conduse de catre oficiali americani.

Martorii au spus că la Maidan au acționat instructorii din Georgia, țările baltice și Polonia. În special, fostul șef al Administrației Prezidențiale a Ucrainei Andrei Klyuev a spus că "lunetiștii din Maidan au fost organizați de reprezentanți individuali din Georgia, au fost lunetiști din statele baltice, aceștia au fost  prinși cu astfel de arme".
De asemenea, în instanța de judecată, ca și persoana în cauză a fost interogat fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici.
 

Sursa: RIANovosti