Scene apocaliptice în Grecia: Peste 10.000 de turiști, inclusiv români, evacuați din calea incendiilor violente

Ala Găină

În Grecia, pompierii sunt în alertă maximă și luptă cu incendiile, mai ales în insulele Kos și Chiso din Marea Egee. Turiștii evacuați au descris scene „apocaliptice”, în timp ce premierul grec a avertizat că alte incendii în această vară ar putea fi „deosebit de periculoase”.  

În insula Kos, un nou incendiu alimentat de vântul puternic ameninta Kardamaina, o stațiune turistică populară de pe coasta de est a insulei. Peste 10.000 de turiști, inclusiv români, dar și localnici au fost evacuați din zonă și duși în adăposturi amenajate în școli, stadioane sau hoteluri care nu sunt amenințate de foc.

Peste 100 de pompieri, ajutați de 11 avioane și cinci elicoptere, încercau să stingă focul de pe insulele Kos și Chios. Alte incendii ard amenințător pe insula Rodos, dar și aproape de Atena.

Alte incendii de vegetaţie au apărut pe insulele Chios şi Creta. Sunt 50 de focare noi în ultimele 24 de ore. Unele dintre ele au fost provocate intenţionat. Un român de 38 de ani şi un grec de 63 au fost arestaţi. Românul mai fusese reţinut de două ori pentru acuzaţii similare, luna trecută, dar atunci a scăpat doar cu amendă.

În ciuda incendiilor de vegetație din fiecare vară, Grecia a fost vizitată anul trecut de peste 22 de milioane de turiști. Peste două milioane estimau autoritație că au fost români.