Scufita rosie din Siberia

Scufiţa Roşie există: O fetiţă de doar 4 anişori din Siberia a traversat, prin întuneric, o pădure plină cu lupi pentru a-şi salva bunica

Vasile Cojocari

Saglana Salciak, de doar 4 ani, a înfruntat frigul Siberiei pentru a încerca să-şi salveze bunica, aflată pe patul de moarte. Fetiţa a devenit o eroină în micuţul kojuun Tere-Holiskovo, din apropierea Mongoliei, obişnuit cu o viaţă lentă şi liniştită, dar şi în Rusia. În schimb, mama ei, care a lăsat-o singură, riscă să ajungă după gratii pentru că a pus un minor în pericol. Întâmplarea este de neimaginat.

Saglana Salciak locuia cu bunicii săi la o fermă izolată într-o pădure de conifere din kojuun-ul (unitate administrativă apropiată raioanului specifică Republicii Tuva, n. red.) Tere-Holiskovo, la graniţa cu Mongolia. Într-o noapte de la începutul lunii trecute, fetiţa a găsit-o pe bunica sa, în vârstă de 60 de ani, nemişcată. Atunci bunicul său i-a spus să se ducă şi să caute ajutor. Fiind orb, el nu a văzut că afară era întuneric beznă. Totuşi, micuţa s-a îmbrăcat, a pus o cutie de chibrituri în buzunar, şi-a luat inima în dinţi şi a plecat spre cea mai apropiată fermă, situată la opt kilometri distanţă. Curajul ei a stârnit deopotrivă admiraţie şi stupoare, mai ales că a parcurs cei opt kilometri la minus 30 de grade Celsius şi sub urletul lupilor, care atacau frecvent animalele bunicilor săi.

Epuizată, Saglana a ratat ferma vecină, însă a fost găsită de un localnic. O ambulanţă s-a deplasat la ferma bunicilor Scufiţei Roşii din Tuva, dar bătrâna era deja moartă din cauza unui infarct. Intervievată de cotidianul rus „Komsomolskaia Pravda“ despre călătoria sa neobişnuită pentru un copil de patru anişori, Saglana a spus că nu a făcut alteva decât să „meargă tot înainte“. Ea a mai spus că nu i-a fost frig, ci foame. Micuţa a fost internată într-un spital, apoi plasată într-un centru social, unde urmează să sărbătorească a cincea zi de naştere. În schimb, mama ei, aflată acum într-o altă regiune a Rusiei, riscă să ajungă după gratii. Comitetul de anchetă al Republicii Tuva s-a autosesizat în acest caz şi a deschis o anchetă pentru lăsarea unui minor în pericol. „Ea ştia că buncii erau incapabili să asigure siguranţa copilului“, se poate citi în comunicatul care anunţă deschiderea acestei anchete. Femeia riscă până la un an de închisoare.