aa

Siria// Medicii din Alep îl IMPLORĂ pe Obama să acționeze pentru a împiedica un nou asediu

Olesea Coragău

Într-o scrisoare trimisă la Casa Albă, a cărei copie a fost obținută de AFP, acești medici pediatri, chirurgi și alți practicieni denunță atitudinea Statelor Unite, care „nu au făcut niciun efort pentru a ridica asediul sau pentru a-și utiliza influența în scopul de a determina părțile (beligerante) să protejeze civilii”.

„Nu avem nevoie nici de lacrimi, nici de simpatie, nici măcar de rugăciuni. Dovediți doar că sunteți prieteni ai sirienilor”, lansează ei.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că Siria este cel mai periculos loc pentru personalul medical, cu 135 de atacuri în 2015 împotriva unităților sanitare și personalului medical.

În prezent, 250.000 de locuitori se află în zonele rebele și 1,2 milioane în cartierele controlate de guvern la Alep, al doilea ca mărime din Siria și o miză majoră în conflictul soldat cu peste 290.000 de morți de la declanșarea sa în martie 2011.

Insurgenții și forțele loiale regimului se pregătesc pentru o nouă și importantă bătălie în vederea preluării controlului asupra orașului, unde spitalele și infrastructura civilă au fost practic distruse.

În iulie, patru spitale improvizate și o bancă de sânge au fost lovite doar într-o singură zi în urma unor raiduri aeriene. Mulți dintre semnatarii scrisorii trimise Casei Albe au lucrat acolo.