Şoigu revendică cucerirea a peste 400 de kilometri pătraţi din Ucraina de la începutul lui 2024

Adrian Sirbu

Ministerul rus al Apărării revendică marţi cucerirea a peste 400 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei de la începutul lui 2024, în contextul în care armata rusă deţine iniţiativa împotriva armatei ucrainene, care duce lipsă de muniţie, relatează AFP.

În total, de la începutul anului, 403 km2 din teritoriul noilor regiuni ale Federaţiei ruse au trecut sub controlul nostru”, a anunţat, la o reuniune militară, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, potrivit ministerului.

El se referă la regiunile ucrainene Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, şi Herson şi Zaporojie, în sud, a cărir anexare a fost revendicată de către Kremlin în septembrie 2022, dar pe care le controlează în parte.

Serghei Şoigu a dat asigurări că militarii săi continuă ”să împingă unităţile ucrainene către vest”.

Armata rusă a revendicat în ultimele luni cucerirea mai multor sate şi a Avdiivkăi, un oraş-fortăreaţă, în estul Ucrainei, de care armata ucraineană se agăţa de ani ani de zile.

Militarii ruşi nu au putut însă nicio străpungere majoră, iar porţiuni largi ale frontului rămân nemişcate.

Ei par să profite de dificultările cu care se confruntă militarii ucraineni – o penurie de muniţie, dificultăţi de recrutare şi o oprire a ajutorului din Occident.

Institutul american al Studiului Războiului (ISW) estima săptămâna trecută că Rusia a cucerit 505 kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei – începând din octombrie.

”Constrângeri materiale” limitează capacităţile militarilor ucraineni de a ”desfăşura operaţiuni defensive eficiente”, sublinia ISW.

”Oportunitatea de a exploata vulnerabilităţi ucrainene” va continuă să se lărgească atât timp cât Ucraina suferă din cauza unor penurii de armament şi întâmpină dificultăţi să înroleze militari, avertiza institutul.

Disensiuni politice – atât la bruxelles, cât şi la Washington – întârzie ajutorul cerut de Kiev.

În Congresul american, o anvelopă în valoare de 60 de miliarde de dolari este blocată de luni de zile de către opoziţia republicană.