Stare de alertă sporită în mai multe baze militare americane, inclusiv din România. Temeri privind un atac terorist

Adrian Sirbu

Mai multe baze militare americane din Europa au fost puse în stare de alertă sporită în weekend, pe fondul temerilor că un atac terorist ar putea viza personalul sau facilităţile militare, informează CNN, citând doi oficiali americani.

Bazele respective, inclusiv garnizoana armatei americane din Stuttgart, Germania, unde se află sediul Comandamentului european al SUA, şi-au ridicat, duminică, nivelul de alertă la „Charlie” al doilea cel mai înalt, au declarat oficialii.

Potrivit Stars and Stripes, şi-au ridicat nivelul de alertă şi bazele militare Rheinland-Pfalz şi Ramstein, dar şi baze din România şi Bulgaria.

Nivelul Charlie „se aplică atunci când are loc un incident sau când sunt primite informaţii care indică faptul că este probabilă o formă de acţiune teroristă sau o acţiune îndreptată împotriva personalului sau a instalaţiilor”, potrivit armatei americane.

Unul dintre oficialii americani, care este cantonat la o bază din Europa, a declarat pentru CNN că nu au mai văzut acest nivel de ameninţare „de cel puţin 10 ani” şi a spus că, de obicei, înseamnă că armata a primit o „ameninţare activă-fiabilă”.

Întrebat despre schimbare, un purtător de cuvânt al Comandamentului European al SUA, Dan Day, a refuzat să comenteze nivelurile specifice de protecţie a forţei.

Totuși, el a declarat, pentru CNN, că USEUCOM „evaluează constant o varietate de factori care intervin în siguranţa comunităţii militare americane din străinătate”.

„Ca parte a acestui efort, de multe ori luăm măsuri suplimentare pentru a garanta siguranţa membrilor serviciilor noastre. Din motive de securitate operaţională, nu vom intra în măsuri specifice, dar rămânem vigilenţi”, a mai spus acesta.

Day a adăugat că „USEUCOM monitorizează în mod constant mediul de securitate pentru a se asigura că personalul său este informat şi cel mai bine pregătit pentru a asigura siguranţa persoanei individuale, a familiei şi a celor dragi”.

„Ca de fiecare dată, USEUCOM sfătuieşte personalul din teatrul european să rămână vigilent şi să rămână în alertă în orice moment”, a continuat el.

Nu se ştie clar ce informaţii au declanşat măsurile de securitate sporite, însă autorităţile europene au avertizat cu privire la o potenţială ameninţare teroristă pe continent, în special înainte de Jocurile Olimpice de la Paris din iulie şi în timpul Campionatului European de fotbal din Germania.

Guvernul german a adus 580 de ofiţeri de poliţie internaţionali pentru a ajuta la menţinerea securităţii alături de ofiţerii germani.

Franța este în alertă maximă

Franţa s-a pregătit, de asemenea, pentru eventualitatea unei potenţiale ameninţări teroriste la Jocurile Olimpice, care încep peste puţin mai puţin de o lună.

Din martie, Franţa şi-a ridicat sistemul naţional de alertă de securitate la cel mai înalt nivel, potrivit ambasadei SUA în Franţa.

„Autorităţile franceze monitorizează activ ameninţările teroriste din partea grupurilor organizate şi a persoanelor radicalizate”, a precizat ambasada.

„Atacurile pot avea loc cu puţin sau niciun avertisment, vizând locuri turistice, evenimente sportive şi culturale majore şi alte zone publice care atrag un număr mare de civili”, a subliniat aceasta.