topol-m

Statele Unite acuză Rusia de instalarea unor sisteme de rachete la circa 500 de km de ţărmul Mării Negre

Vasile Cojocari

„Dispozitivul prezintă în sine un risc pentru majoritatea infrastructurii noastre din Europa şi credem că ruşii l-au desfăşurat în mod deliberat pentru a constitui o ameninţare la adresa NATO şi a infrastructurii militare situate în zona de responsabilitate a NATO”, a spus Selva în cursul unei audieri în Camera Reprezentanţilor.

Generalul Paul Selva a afirmat în cursul audierilor în Camera Reprezentanţilor, că instalarea acestor sisteme de rachete încalcă „spiritul şi obiectivele” Tratatului INF, semnat în anul 1987.

Potrivit unor oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane citaţi de cotidianul The New York Times, rachetele de croazieră instalate de Rusia sunt de tip SSC-X-8, cu raza de acţiune de circa 3.000 de kilometri.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că va reacţiona la decizia NATO de suplimentare a efectivelor militare în Europa de Est şi la instalarea unor elemente antirachetă în România şi Polonia.

Instalarea elementelor antibalistice în România reprezintă o încălcare de către SUA a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), a acuzat, în septembrie 2016, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, avertizând că vor apărea „consecinţe nedorite”.